Рашидов и Местан в остър сблъсък за шуробаджанащина

Рашидов и Местан в остър сблъсък за шуробаджанащина

Обвинения в шуробаджанашки назначения и обещания за оставки си размениха в петък по време на парламентарния контрол министърът на културата Вежди Рашидов и депутатът Лютви Местан (ДПС). Повод за острите реплики бе въпрос на Местан към Рашидов за закриването на държавните театри в Кърджали и Разград – "Кадрие Лятифова“ и "Назъм Хикмет“.

Вместо да каже какви са причините за това, в отговор Рашидов започна да изрежда роднинските връзки на Местан със служители в театрите. "Сабиха Местан е снаха на г-н Лютви Местан, омъжена е за братовчед му. Братът на мъжа на г-жа Местан, също братовчед на г-н Местан, е шофьор на държавния театър “Хикмет“. Сестрата на г-жа Местан е портиерка в театъра“, коментира министърът. После продължи да изрежда: "Племенникът на г-жа Местан, син на сестра ѝ, е осветител в държавния театър "Кадрие Лятифова“.

По думите му телефонът на частното сдружение на театъра "Кадрие Лятифова“ е служебният телефон на държавния театър. "Отоплението, осветлението и другите разходи за работа на частното сдружение на госпожа Местан се плащат от държавния театър, сиреч от българския дънъкоплатец. Все пак и да не забравяме, че г-жа Местан е зам.-директор на театъра "Кадрие Лятифова“, обясни Рашидов. И се обърна към Местан с думите: "Вие надминахте себе си“.

Самият Местан пък му отвърна, че "ако едно от обвиненията изредени тук за мои роднински връзки, отговаря на истината, аз, зам.-председателят на ДПС, напускам 41-то Народно събрание“.

Той настоя обаче, ако нито едно от тези обвинения в роднински връзки със служители в театъра не бъде доказано, да получи уверението на Рашидов, “че напускате кабинета на министър на културата, за да си отдъхне българската култура от един такъв циник, който лъже най-безобразно“.

Отговор от Рашидов обаче не последва.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?