Расизъм и самоубийствени мисли. Меган и Хари с разкрития от кухнята на кралското семейство

Британският принц Хари и съпругата му Меган Маркъл направиха шокиращи разкрития от кухнята на британското кралско семейство в интервю пред телевизионната водеща Опра Уинфри, излъчено по телевизия Си Би Ес (CBS).

Меган Маркъл, която е мулатка, сподели в интервюто, че членове на кралското семейство се се тревожили за цвета на кожата на нейния син Арчи, още докато е била бременна.

Съпругата на принц Хари каза също, че Бъкингамският дворец е отказал да предостави закрила на детето ѝ, каквато е традицията. Тя разкри, че е имала мисли за самоубийство по това време.

"Не исках повече да живея", каза Меган със сълзи на очи.

По думите на Меган особено я терзаели "тревогите и разговорите в кралския двор, докато е била бременна, за това колко тъмна може да е кожата на бъдещото ѝ дете".

Тези думи накараха Опра Уинфри да възкликне от изумление:"Какво?", а след това да замълчи за момент.

"През месеците, когато бях бременна, през цялото време чувах, че няма да получим сигурност и титли, както и тревожни коментари за това колко тъмна може да е кожата на детето, когато се роди", каза Меган.

Попитана от кого е чула подобни коментари тя заяви само: "Смятам, че това силно би ги злопоставило".

Меган каза, че британското кралско семейство се е опитвало да я накара да мълчи, както и че членовете на кралския двор не само не са я защитавали, но и прибягвали до лъжи, за да защитят други кралски особи. Тя опроверга слуховете, че е разплаквала съпругата на принц Уилям – Кейт.

Съпругата на принц Хари сподели също, че докато кралица Елизабет е била благоразположена към нея, съпругата на принц Уилям - Кейт я е докарвала до сълзи.

Съпругата на принц Хари сподели, че е молила за помощ кралското семейство, което е било загрижено от душевното ѝ състояние, но не е направило нищо, за да ѝ помогне.

"Просто вече не исках да живея. И това бе нещо много ясно и реално и е постоянно плашеща мисъл. Спомням си как той (Хари) просто ме утешаваше", каза Меган в интервюто за Опра Уинфри.

Съпругата на принц Хари сподели също, че двамата чакат да им се роди дъщеря.

Меган Маркъл заяви, че "не е съзнавала напълно, с какво се захваща", когато през 2018 г. се е омъжила за принц Хари. Тя посочи, че не е взела никакви пари за това интервю.

"Бих казала, че подходих наивно, защото израснах без да знам много за кралското семейство", заяви съпругата на принц Хари.

"Онова, което бе наистина трудно през онези няколко изминали години, бе осъзнаването, че възприятието и реалността са две коренно различни неща", каза Меган и добави: "Съдят те според възприятията, но живееш в реалността"

Меган разкри също, че те с Хари са били на практика женени няколко дни преди официалната церемония, видяна от целия свят.

"Преживях много болка"

Принц Хари сподели, че се е чувствал разочарован от баща си принц Чарлз, и че покойната му майка принцеса Даяна би била много разстроена от начина, по който британското кралско семейство се е отнесло със съпругата му Меган.

Принц Хари каза, че не би се отделил от кралското семейство, ако не е било заради Меган, защото, по думите му, е бил като заточеник, но не го е осъзнавал.

"Чувствам се наистина разочарован, защото и той (принц Чарлз) е преживял нещо подобно. Той знае какво е болка", каза принц Хари за баща си и добави: "Винаги ще го обичам, но преживях много болка".

"Семейството ми буквално ми спря финансирането", заяви принц Хари.

"Но имам средства, оставени от майка ми, и без тях нямаше да можем да направим това", допълни той.

Принц Хари каза, че баща му, принц Чарлз, е престанал да отговаря на обажданията му. Внукът на кралица Елизабет Втора заяви, че не е искал да я изненада неприятно с решението си и още храни голямо уважение към нея.

"Проведох три разговора с баба си и два с баща си преди той да спре да отговаря на обажданията ми. И тогава той ме попита, дали мога да изложа всичко това писмено", каза принц Хари.

Попитан защо принц Чарлз е престанал да отговаря на обажданията му, принц Хари заяви: "Тогава взех нещата в собствените си ръце, трябваше да го направя за семейството си. Това не е изненада за никого. Наистина е тъжно, че се стигна до там, но трябваше да направя нещо за собственото си душевно здраве, за доброто на съпругата си и Арчи".

Принц Хари каза, че той е бил "заточеник" на британската монархична система, също както брат си и баща си, и сподели, че го е заболяло, когато никой от кралското семейство не е казал нищо за расистките вестникарски статии за Меган. Той заяви, че е напуснал кралското семейство, поради липса на подкрепа и разбиране, след като е помолил за помощ и не я е получил.

Принц Хари сподели, че двамата с Меган "са направили всичко по силите си", за да останат в лоното на кралското семейство.

"Самият аз бях заточеник на системата, докато не срещнах Меган. Тя ме спаси", каза той.

Меган опроверга твърденията, че тя е накарала принц Хари да напуснат кралското семейство.

"Изоставих кариерата си, живота си. Изоставих всичко, защото го обичам", каза тя и допълни: "Планът ни бе да го направим завинаги".

Принц Хари добави: "Направихме всичко това за добро и никога нямаше да се отделим от кралското семейство, ако то подкрепяше Меган".

Двамата споделиха пред Опра Уинфри, че очакват да им се роди момиченце, а синът на двойката Арчи през май трябва да навърши две години. 

Интервюто стигна до британския парламент, но Джонсън още не го е гледал 

Председателят на опозиционната британска лейбъристка партия Киър Стармър призова обществеността да приеме сериозно думите на херцогинята на Съсекс Меган Маркъл, че представители на кралското семейство са били загрижени за цвета на кожата на нероденото ѝ дете.

"Много е тъжно да се наблюдава подобно нещо в семейството. Темите за расизма и психическото състояние, които Меган повдигна, са много сериозни. Това напомня, че твърде много хора са изправени пред расизъм във Великобритания през 21 век. Това трябва да бъде взето много сериозно", каза той.

"Не можете да съдите никого по цвят на кожата или по психика. Това е по-дълбок въпрос, отколкото само на кралското семейство. В продължение на много години не отделяхме достатъчно внимание на този въпрос и отлагахме тази дискусия за по-късно", каза лидерът на лейбъристите.

На свой ред представител на британския премиер Борис Джонсън заяви, че правителственият глава не е гледал интервюто на принц Хари и Меган Маркъл по американската телевизионна компания CBS.

"Изявленията, направени в интервюто, са работа на Бъкингамския дворец. Премиерът по-рано даде да се разбере, че расизмът няма място в обществото", каза говорителят на Джонсън.

Реакциите: "Опустошително интервю" за монархията

Кореспондентът на Би Би Си по въпроси на кралското семейство Джони Даймънд заяви, че това е било едно "опустошително интервю" за монархията.

Той допълни, че много от разкритията са прекалено лични и едва ли изобщо ще последва някакъв официален отговор от Бъкингамския дворец.

Интервюто предизвика оживени и противоречиви реакции във Великобритания. Преобладаващото мнозинство от хората съчувстват на Меган Маркъл за преживяното от нея. Мнозина правят аналогии със случая с принцеса Даяна.

Дийн Скот, близък приятел на принц Хари от армията, каза, че при целия му респект към кралското семейство има неща, които не трябва да се премълчават. Омид Скоби, автор на книгата "Да намериш свободата: Хари и Меган", изтъкна, че двойката много точно е успяла да разграничи в интервюто монархията като институция от самото кралско семейство, което ѝ прави чест.

Има и крайни мнения като това на антимонархическата група "Република", че в името на Великобритания и по-младите "тази прогнила институция трябва да си отиде".

От другата страна на аргумента биографът на кралското семейство Анна Пастeрнак заяви, че интервюто е оставило горчив вкус с устата ѝ с проявеното пълно неуважение към Бъкингамския дворец.

Телевизионният водещ Пиърс Морган, който е отявлен критик на Меган Маркъл, посочи, че тя заслужава "Оскар" за изиграната роля в интервюто, което според него е пълно предателство към кралицата и кралското семейство. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят