Ръст от 21% в продажбите на нови леки коли у нас за осемте месеца

Ръст от 21% в продажбите на нови леки коли у нас за осемте месеца

България бележи ръст от 21.1 на сто в продажбите на нови леки автомобили през първите осем месеца на 2018 г. или 23 685 превозни средства, но в съседна Румъния регистрираните нови коли се увеличават с 47.5 на сто или влезли в автопарка 100 824 нови возила. Германия остава най-големият автомобилен пазар със закупени 2.473 млн. нови коли, но ръстът е само 6.4, следвана от Великобритания с нови над 1.571 автомобила, където обаче е фиксиран спад в продажбите с 4.2 на сто. Като цяло в Европейския съюз в периода януари – края на август 2018 г. са регистрирани нови 10.231 млн. нови пътнически коли или ръст от 6.2 процента.

Това сочат обявените в сряда данни на Асоциацията на автомобилните производители в Европа (ACEA), която отчита и феноменални за август сделки, които са били с над 31 на сто повече в Евросъюза спрямо същия месец на 2017 г.

Макар август обичайно да е най-слабият месец за продажби на автомобили, тази година месецът е прибавил нови над 1.1 млн. коли към регистрите, като причината за това са влизащите в сила от 1 септември 2018 г. нови европейски екоизисквания при регистрацията на автомобилите, посочват от организацията. Точно това накара производителите да предложат на клиентите изключително атрактивни цени за модели, които не се вместват в стандартите за тестовете при регистрация.

Лидер на европейския пазар остава "Фолксваген груп", включваща и "Ауди", Шкода", Порше" и "Сеат". Автомобилостроителят дори е увеличил с близо 13 процента продажбите си и дела си до 25.1 на сто. Второто си място запазва и групата "ПиЕсЕй", обединяваща "Пежо", Опел" и "Ситроен", чийто ръст в пазарния дял е забележителен – от 10 на почти 16 на сто. Трета е групата на "Рено", включваща също така "Дачия" и "Лада", която заема близо 11 на сто от продажбите и също има ръст, но по-слаб.

За осемте месеца спадат дяловете на групата "ЕфСиЕй", част от която са "Фиат", Джийп", "Алфа Ромео" и "Ланчия"/"Крайслер", както и на "Форд", БМВ и "Даймлер". Много лек ръст в пазарните дялове има при "Тойота" и "Нисан". Нивата си запазват" КИА" и "Волво".

Споделяне

Още от Бизнес