Растат опасенията за пандемия от коронавирус

Шест жертви на Covid-19 в Италия, ЕК отпуска 232 млн. евро за борба с болестта

Растат опасенията за пандемия от коронавирус

Опасенията от пандемия от новия коронавирус се увеличават заради регистрирането на нови случаи в целия свят, съобхава BBC. Повечето заболели са в Китай, но други страни като Южна Корея, Италия и Иран, също се борят за овладяване на вируса. Пандемия се обявява, когато инфекциозно заболяване заплашва едновременно различни части на света.

Досега в Китай, откъдето тръгна разпространението на Covid-19, са заразени около 77 000 души, а близо 2600 са загинали.

Повече от 1200 случая са потвърдени в 30 други страни и има над 20 смъртни случая извън Китай. Италия, която е най-тежко засегната страна в Европа, съобщи за пет жертви на болестта в четвъртък.

Делът на заразените пациенти, умиращи от Covid-19, изглежда е между 1% и 2%, въпреки че Световната здравна организация (СЗО) предупреждава, че нивото на смъртността все още не е е известно.

В понеделник Ирак, Афганистан, Кувейт и Бахрейн съобщиха за първи случаи на заболяването, като всички са свързани с хора, дошли от Иран.

Според експерти нарастващият брой случаи извън Китай е изключително притеснителен.

Говорителят на СЗО Маргарет Харис каза пред BBC, че ситуацията не се разглежда като пандемия в момента, защото страните успяват да предотвратят прекомерното разпространение на вируса. По думите ѝ ако държавите не предприемаха никакви мерки, щяхме да сме свидетели на много повече случаи на болестта. 

Шест жертви на болестта в Италия

В понеделник Италия съобщи за още три смъртни случая от заболяването - всичките на възрастни и болни хора. С това жертвите на вируса в Италия стават 6. Броят на заразените в страната надхвърли 200.

Шестата жертва на вируса в Италия е онкоболен пациент в северния град Бреша. По-рано ръководителят на италианската служба за гражданска защита Анджело Борели съобщи, че е починал 88-годишен пациент от северната област Ломбардия. По-рано беше съобщено за друг починал на възраст между 70 и 80 години, който е пребивавал в болница за лечение от друго заболяване, когато се е заразил с COVID-19.

Останалите смъртни случаи в Италия също са на възрастни хора. Поне трима от тях са имали сериозни други заболявания, отбелязва Ройтерс.

ЕК отпуска 232 млн. евро за борба със заболяването 

Европейската комисия съобщи, че отпуска 232 милиона евро за противодействие на разпространението на вируса Ковид-19.

Сумата ще бъде разпределена за лабораторни изследвания, за производство за лекарствени средства, за помощ за Китай, както и за връщането на европейски граждани от засегнатите райони. Еврокомисарите по управлението на кризи Янез Ленарчич и по здравеопазването Стела Кириакидис призоваха днес ЕС да има единен отговор и да повиши усилията за противодействие на разпространението на вируса.

Ленарчич заяви, че би било много жалко, ако сложната обстановка се използва с политически цели. Той настоя всяка оценка на държавите от ЕС за предприеманите мерки да почива на научни данни и да води до съразмерен отговор. Ленарчич поясни, че всяка държава преценява сама какви мерки да предприеме, но призова за тясна и постоянна съгласуваност.

Той не отрече възможността да се прибегне до затваряне на Шенгенското пространство, като поясни, че подобна мярка е част от готовността за действие в извънредна обстановка. По неговите думи всяка европейска държава сама преценява какви съвети за пътуване да дава на своите граждани. Еврокомисарят отбеляза, че ЕК е препоръчала на своите служители да избягват пътувания до Китай, Хонконг и Макао.

Еврокомисарят Кириакидис заяви, че ЕК ще направи всичко възможно, за да подкрепи държавите от ЕС. Тя призова хората да не се поддават на паника и дезинформация. По нейните думи през последните дни е била разпространявана дезинформация за вируса.

Кириакидис съобщи, че утре международни експерти ще пристигнат в Италия. Ленарчич поздрави бързата реакция на италианските власти за предотвратяване на разпространението на заразата.   

Транспортни блокади в Европа

Франция спря в понеделник автобус, пътуващ от италианския град Милано до Лион поради опасения, че един италианец на борда може да страда от коронавирус, съобщиха местните здравни власти.

Полицията постави охранителен кордон около автобуса и премести пътниците в район на автогарата в Лион, където те няма да влязат в контакт с други пътници. Пътникът, проявил грипоподобни симптоми, е откаран в болница.

Преди това австрийските федерални железници преустановиха за няколко часа движението на пътнически влакове между Австрия и Италия през планинския проход Бренер заради опасност от разпространение на новия коронавирус. По-късно движението беше подновено, след като двама пътници, за които имаше съмнения, че са се заразили с новия коронавирус, дадоха отрицателни проби, съобщи ДПА.

Спирането на трафика по железопътната линия, свързваща Италия с Германия през Австрия, блокира около 500 пътници при прохода Бренер.

Пътнически влак на Австрийските федерални железници от Венеция до Мюнхен беше спрян вчера на австрийско-италианската граница поради подозрение, че двама пътници може да са заразени с новия коронавирус. Те са дали отрицателни проби. Останалите пътници са слезли от влака в очакване на по-нататъшни решения на властите.

В Италия има вече 152 потвърдени случая на заболели от Ковид-19.

Починалите в Китай са вече 2592, а оздравелите 24 734

Междувременно броят на починалите от новия коронавирус в Китай достигна 2592, а оздравелите са 24 734 души, съобщи днес Държавният комитет по въпросите на здравеопазването, цитиран от световните агенции.

За едно денонощие са регистрирани 150 смъртни случая, 1846 души са изписани от болница, а 406 души са се заразили.

През предишното денонощие имаше 97 смъртни случая и 648 нови заразени.

Общо 77 150 души са се заразили с новия коронавирус от появата му в края на миналата година.

Две нови жертви и 161 нови болни в Южна Корея

Южна Корея съобщи в понеделник за още двама починали от новия коронавирус и за 161 нови случая на зараза, предаде Йонхап. Така смъртните случаи в азиатската страна станаха 7, а общият брой на заболелите от Ковид-19 е 763.

Южна Корея обяви вчера червен код - най-високата степен на опасност за общественото здраве - за пръв път от избухването на свинския грип през 2009 г.

Това позволява на властите да наредят временно затваряне на училища и ограничаване на полетите от и за Южна Корея - най-засегнатата страна от Ковид-19 след Китай.
Общо 129 от новите случаи са свързани с християнска секта в южния град Тегу, съобщи Центърът за контрол и профилактика на заболяванията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят