Расте подкрепата сред германците за санкциите срещу Русия

Броят на германците, които подкрепят икономическите санкции на ЕС срещу Русия заради украинската криза, е нараснал през последния месец и сега повечето подкрепят втвърдяващата се позиция на канцлера Ангела Меркел, констатира проучване, огласено в петък, предаде Ройтерс.

Анкетата на "Политбарометър", поръчана от телевизия Цет Де Еф, констатира, че 58 процента от запитаните подкрепят санкциите, макар че те вредят на германската икономика. Преди месец цифрата бе 52 процента.

Допитването също показва, че 76 на сто подкрепят по-острия тон на неотдавнашните критики на Меркел срещу политиката на руския президент Владимир Путин.

На 16 ноември Путин даде 30 минутно интервю в най-гледаното време по германския тв канал А Ер Де, в което се обърна към сърцата и умовете на германските зрители, като каза, че германско-руските отношения никога не са били по-добри, припомня Ройтерс.

Само ден по-късно обаче Меркел, в необичайно остра реч, го обвини, че потъпква "мирния ред в Европа". Досега анкетите констатираха, че германците са резервирани към санкциите, а германската индустрия предупреждава, че те ще струват загуба на работни места.

Споделяне

Още от Европа