Растежът на продажбите на автомобили в Европа се е забавил през май

Растежът на продажбите на автомобили в Европа се е забавил през май

Продължилият близо две години растеж на автомобилния пазар в Европейския съюз се забавя, съобщи Асоциацията на европейските автомобилопроизводители (ACEA), цитиранa от ДПА.

Продажбите са се повишили едва с 1,3 на сто на годишна основа през май, сочат данни на организацията. Продажбите на автомобили, отчитани според броя на новите регистрации, се следят внимателно от експертите като показател за състоянието на икономиката. В ЕС те се понижиха рязко след световната финансова криза от 2008 година, но от септември 2013 г. нарастват стабилно.

Според данните на асоциацията миналия месец са били продадени под 1,11 милиона коли спрямо около 1,095 милиона през май 2014 година. Това е най-слабото годишно повишение, откакто пазарът започна да се възстановява, отбелязват експертите.

Продажбите на автомобили са се свили в Германия, най-големия европейски пазар, с 6,7 на сто. Във Франция, която е третият по големина пазар, спадът е 3,5 на сто. Показателят отчита силен растеж в Испания (14 на сто) и в Италия (10,8 на сто). Във Великобритания повишението е скромно - с 2,4 на сто.

Лидерската си позиция сред автомобилостроителите през май е запазила германската Фолксваген (Volkswagen) с пазарен дял от 25,5 на сто в ЕС, следвана от френските Пежо-Ситроен (Peugeot-Citroen) с пазарен дял от 10,3 на сто и Рено (Renault) с 9,6 на сто.

Американската Форд (Ford) има пазарен дял от 7,2 на сто, а Опел (Opel), европейското подразделение на Дженерал мотърс (General Motors), държи 7 на сто от европейския пазар.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?