Рато получи подкрепа и от африканските страни за директор на МВФ

Кандидатът на ЕС за управляващ директор на МВФ Родриго Рато, който се радва на много широка подкрепа, се срещна вчера във Вашингтон с министрите на финансите на африканските държави, участващи в годишната среща на МВФ и Световната банка, предадоха Франс прес и ДПА.

Срещата бе в рамките на консултациите, провеждани от Рато във връзка с неговата кандидатура за ръководния пост в МВФ. Министрите на финансите от африканските държави подчертаха, че членовете на Административния съвет на МВФ от Африка смятат, че Рато разбира огромните проблеми, пред които е изправен континентът, че за него те са от първостепенно значение, което се доказва и от честите му посещения там, и поради всичко това би трябвало да бъде избран за управляващ директор на фонда.

Освен от ЕС, кандидатурата на бившия испански министър на икономиката за ръководния пост в МВФ бе подкрепена от всички членове на Г-7, от близо 20 латиноамерикански страни, както и от азиатските държави, към които сега се прибавиха и 48-те африкански страни, представени във фонда.

Утре Административният съвет на МВФ ще обсъжда кандидатурите за поста управляващ директор, който бе напуснат на 5 март от Хорст Кьолер.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: