Разчисти се пътят и за концесията на летище Горна Оряховица

Летището в Горна Оряховица става изцяло гражданско, след като в четвъртък министерски съвет реши да отнеме управлението на имота от военните и да го предостави на Министерството на транспорта, което от своя страна смята да го предостави на концесия.

С решение на Министерския съвет от 2002 г. летището е определено за гражданско за обществено ползване. Към момента то е освободено от военни самолети и на него не се извършват планови полети от ВВС, но стопанисването бе предоставено на Министерството на отбраната, а инженерната инфраструктура и сградите, свързани с обслужване на летателната дейност - на Министерството на транспорта. Това е създавало правни пречки за инвестиране от транспортното ведомство и затова ще му бъде прехвърлено и управлението на терените, които са съответно 2 057 710 кв. м, 53 772 кв. м, 2948 кв. м и 8324 кв. м

По-късно зам.-министърът на отбраната Радослав Бозаджиев, който беше изслушан в парламентарната комисия по отбрана за сделката, съобщи пред журналисти, че е договорено фирмата "Индустриален парк" да довнесе 690 000 лева на Министерството на отбраната по сделката за замяна на летище "Божурище" срещу апартаменти за кадрови военни.

Сделката за предоставянето на пистата в "Божурище" бе договорена преди две години, но избухна скандал със стойността на имотите.

Последната им оценка е от май 2007 г., която е определила пазарна цена на имота от 13 153 918 лева без ДДС, уточни Бозаджиев. МО формално е получило апартаментите по сделката, но очаква да бъде въведено във владение. Апартаментите са общо 106 - 70 в София и 36 в Пловдив.

Бозаджиев каза, че в комисията не е имало въпроси или коментари по целесъобразността и законосъобразността на сделката. Естествено е цените на заменяемите и на заменяния имот се променят драстично във времето, коментира зам.-военният  министър. Към определения момент, когато е взето решението за извършване на тази сделка, всичко е било направено по най-добрия начин за МО, посочи зтой.

Във връзка с историческата стойност на летището, Бозаджиев каза, че МО се е постарало максимално да запази паметта на българската авиация чрез създадения музей в Крумово.

От комисията са препоръчали среща на представители на МО с инициативния комитет и предоставяне на  повече информация за цените, параметрите и аргументите за сделката с цел по-голяма прозрачност и да не остават съмнения за нарушения при подобни замени. Найденов посочи, че за решението за летището е било взето предвид и становище на Българската армия за отпадналната необходимост на летище "Божурище".

Споделяне

Още от Бизнес