Разделят страната на 9 туристически района до края на месеца

Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с туристическия бранш във Варна Сн.БГНЕС

До края на януари страната ще бъде разделена на 9 туристически района. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова във Варна.

Това са Северно Черноморие, Южно Черноморие, Долината на розите, Дунав, Родопи, Рила, Пирин, Стара планина и София.

Туристическото райониране на страната ще бъде обсъдено на заседание на Националния съвет по туризъм следващата седмица в София, след което деветте района ще бъдат утвърдени.

До началото на на февруари Министерството на туризма ще е готово с предложението за обособяване правния статут на курортите. То ще бъде представено за обществено обсъждане.

В момента се правят проучвания дали комплексите ще могат да бъдат получават средства по някои от оперативните програми.

Предстои създаване на туристически научни обсерватории в страната, като проектът ще се

реализира в партньорство с Румъния и с подкрепата на Европейската комисия и Световната организация по туризъм, каза Ангелкова.

По думите ѝ задачата на обсерваториите ще бъде събирането на статистически данни и изработване на иновативни туристически продукти. Дейността им ще бъде подпомагана от университетите и местните власти, допълни министърът на туризма.

Държавата ще подпомогне и развитието на круизния туризъм. Това ще стане чрез намаляване на пристанищната такса за този тип плавателни съдове с 14%.

Във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова проведе срещи с представители на

туристически бранш, кмета Иван Портних и областния управител Стоян Пасев.

Основните проблеми пред туризма са инфраструктурата, качеството на кадрите и възможностите за привличане на туристи от нови дестинации, които да компенсират намаляването на гостите от Русия и Украйна, посочи Ангелкова.

Споделяне

Още от Бизнес