Раздор във френското правителство за експулсирането на ромите

След като си навлече критики от най-различни посоки за разтурянето на ромски лагери и експулсиране на роми от страната, правителството на президента Никола Саркози изпадна във вътрешни разногласия. Двама министри изразиха притеснение от ускореното експулсиране на роми, а министър-председателят призна в понеделник, че е помрачен имиджът на Франция като страна – стожер на човешките права.

В същото време вървят спекулации, че в опит да спаси застрашително намалелия си рейтинг преди президентските избори догодина, скоро Саркози може да направи промени в кабинета, предаде Асошиейтед прес.

Един от членовете на кабинета, за който се смята, че ще се прости с поста си, е външният министър Бернар Кушнер. В понеделник той заяви, че е обмислял да подаде оставка заради полемиката за връщането на роми в Румъния и България, но преценил, че би било дезертьорство да си тръгне, съобщи Франс прес.

Кушнер поясни, че е разтревожен не от политиката на кабинета, която той подкрепя, а от начина, по който се интерпретира посланието, което е излязло извън контрола на френските власти.

Кушнер заяви, че "му се свива сърцето" от проблема с експулсирането и припомни трудните условия, при които живеят ромите.

"Мислих и за оставка. Онова, което го спряло, било убеждението, че трябва да се работи повече за решаване на проблема", заяви френският дипломат.

"Не съм доволен от ставащото с ромите, с които съм ангажиран от 25 години. Не съм доволен от полемиката, от тази словесна майонеза", подчерта Кушнер.

Бивш член на хуманитарната организация "Лекари без граници", Кушнер също така е символ на отварянето към левицата от френското правителство, както пожела президентът Никола Саркози в началото на мандата през 2007 г.

Правителството на Франция беше критикувано остро от гражданското общество, левицата и Ватикана за премахването на незаконните ромски лагери и експулсирането на стотици техни обитатели към Румъния и България. Париж бе критикуван и от ООН и Европейската комисия.

"Бернар Кушнер не само не подаде оставка, а в петък произнесе пред посланици реч, в която защити политиката на правителството по този проблем и се възмути от онези, които сравняват доброволното връщане на ромите с депортациите от нацистите", коментира премиерът на Франция Франсоа Фийон пред общественото радио Франс ентер изявлението на Кушнер.

На годишната среща с посланиците във Франция в петък в Париж Бернар Кушнер защити ясно позициите на Никола Саркози за сигурността и експулсирането на ромите.

Години наред Саркози изгражда имидж на твърд политик, който е за категорично спазване на реда и закона. Той обвърза ромския проблем с престъпността, като изтъкна, че циганските лагери са източник на проституция и експлоатация на деца. На 28 юли той обеща, че нелегалните ромски лагери ще бъдат "систематично евакуирани".

Независимо от критиките, възникнали около настоящото експулсиране на роми към Румъния и България, френският министър на вътрешните работи Брис Ортфьо заяви в понеделник, че тези действия ще продължат.

Той откри център за настаняване на чергари, за да покаже, че правителството не дамгосва тази общност, съобщава на своя сайт списание "Експрес". Обектът в югоизточния департамент Алп-Маритим ще започне да функционира през октомври. Центърът ще има капацитет да приема 40 каравани, ще има санитарни помещения, течаща вода и детски площадки.Министърът подчерта, че не вижда никакво противоречие между откриването на този обект и премахването на незаконни лагери на чергари и на български и румънски роми. "Не прилагаме закона половинчато. Ромската общност не е над законите, още по-малко пък под тях. Това означава, че целта, оповестена от президента на Републиката (Никола Саркози), половината от незаконните лагери в нашата страна да бъдат разрушени до три месеца, ще бъде постигната", каза Брис Ортфьо.

В същото време министър-председателят Франсоа Филон зави пред РФЕ, че управляващата партия е в трудна позиция. Той разкритикува начина, по който правителствената политика е била представена от някои негови членове.

През 2009 г. ние върнахме по домовете им над 11 000 роми, а през 2008 г. - над 8 000, каза той.

Твърдението, че млади румънци стоят зад 15% от престъпленията, извършвани от непълнолетните в Париж, не е стигматизиране на общност, това е посочване на проблем, заяви премиерът.

Той изрази изненада от критичните коментари към политиката на правителството му в областта на сигурността, отправени през уикенда от министъра на отбраната Ерве Морин, който намекна, че може да се оттегли от кабинета, за да насочи вниманието си към евентуална президентска кандидатура на малката си дясноцентристка партия, която е коалиционен партньор на Саркози.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа