Саркози ще улеснява депортирането на нелегални имигранти

Саркози ще улеснява депортирането на нелегални имигранти

Френският президент Никола Саркози заяви, че е “решен” да въведе нови правила за сигурността, които да улеснят депортирането на нелегалните имигранти и да лишат опасни престъпници от чуждестранен произход от френско гражданство, съобщи в понеделник агенция Блумбърг.

Във вторник френските депутати ще започнат дискусия по нов законопроект за сигурността и по-късно през месеца ще обсъдят предложение за “имиграцията, интеграцията и гражданството”.

Реформата ще улесни връщането в родните им страни на чужденци в незаконно положение, "включително, при някои особени обстоятелства, на граждани на ЕС".

Имат се предвид експулсиранията на роми, които предизвикаха възмущение у френската общественост и безпокойство в чужбина, отбелязва АФП.

Тези връщания на граждани на ЕС ще са с улеснена процедура "в случаи на застрашаване на обществения ред, трайно отсъствие на средства за издръжка или злоупотреба с правото на свободно придвижване", посочи Елисейският дворец

Саркози също така е изявил желание да се приеме в най-кратки срокове "възможността да се отнема френското гражданство в срок до 10 години след получаването му, на лица, които застрашат живота на представител на държавната власт, специално полицаи и жандармеристи", се посочва в съобщение на Елисейския дворец.

Френският държавен глава е отхвърлил предложението на вътрешния министър Брис Ортфьо да се отнема о гражданство и при случаи на многоженство или женско обрязване.

В момента мярката отнемане на гражданството се прилага спрямо лица, осъдени за тероризъм или застрашаване на националната сигурност.

Саркози потвърди решимостта си да прокара всички свои решения в парламента през следващите седмици, след като миналия месец бе критикуван за депортирането на роми от Румъния и България, като и двете са членки на ЕС.

Експулсацията на ромите предизвика и извънреден дебат в Европейския парламент. Във вторник следобед ще се състои дискусия за положението на най-многобройното малцинство в Евросъюза - ромското.

Политиката на френските власти по отношение на ромите както в самата Франция, така и в други държави от Европейски съюз вече бе осъдена в множество демонстрации в страната. Особено важно обаче е каква резолюция ще приеме Европейският парламент по проблема. Такъв документ, особено силно осъдителен, може да накара френските власти да преосмислят политиката си към ромите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?