ЕК заплаши Франция със съд заради депортирането на роми

ЕК заплаши Франция със съд заради депортирането на роми

В рядък изблик на критицизъм към Франция, Европейската комисия обяви във вторник, че дава Париж на съд, след като изтичането на документи показа, че ромите са били специална цел на ускорената депортация, предприета от френската полиция миналия месец.

Аз лично съм убедена, че Комисията няма друг избор, освен да предприеме наказателни процедури срещу Франция, съобщи заместник-председателят на ЕК Вивиан Рединг, която отговаря за правосъдието, основните права и гражданството.

Френските власти трябва да дадат обяснения по проблема. "Търпението ми обаче свършва, стига вече! Никоя страна от ЕС, голяма или малка, не може да нарушава законите на съюза", изтъкна Вивиан Рединг в необичайно остро изявление на редовния всекидневен брифинг на ЕК.

В отговор Франция обяви, че е "учудена" от изявлението на комисар Рединг.

"Сега не е време за полемика, нито за декларации от този тип. Ние не смятаме, че с подобни декларации ще можем да подобрим съдбата и положението на ромите, които са в центъра на нашите тревоги и действия", заяви говорителят на френското външно министерство Бернар Валеро, цитиран от Франс прес.

Според Рединг наказателната процедура може да бъде задействана по бързата процедура най-малко поради две причини - Франция прилага по дискриминационен начин директивата за свободно движение на гражданите от ЕС и поради непрехвърляне на изискванията на тази директива във френските закони.

След това казусът може да бъде предаден на Европейския съд в Люксембург.

Очаква се решението да бъде взето от цялата ЕК в близките две седмици, каза комисар Рединг, като тя лично ще настоява за задействане на бърза процедура. Санкциите все още не са определени – те могат да доведат до глоба или просто до промяна на националното законодателство.

Политическият проблем за правителството на Никола Саркози обаче вече е налице, независимо, че той успя да качи рейтинга си с два пункта за предприетите мерки на нулева толерантност, изразяващи се в евакуирането на десетки ромски лагери и "доброволното депортиране" на около 900 румънски и български граждани, отбелязва електронното издание EUobserver.

Миналата седмица евродепутати обвиниха Еврокомисията, че не е успяла да защити стотици роми, депортирани от Франция. Париж отрича обвиненията, че цел на депортациите са определени етнически групи и твърди, че това става на базата на всеки конкретен случай.

България също не смята, че става дума за групово депортиране в нарушение на човешките права. Преди ден министърът на външните работи Николай Младенов отхвърли твърденията, че София не реагира на ставащото заради партийна и политическа солидарност с правителството на Никола Саркози. Младенов изтъкна в Брюксел, че нито един от върнатите български роми не е подал жалба, а всички са се върнали доброволно.

Говорителят на МВнР Весела Чернева каза във вторник, че София ще коментира евентуална наказателна процедура срещу Франция, когато тя стане факт.

Комисар Рединг припомни, че наскоро двама френски министри са уверили нея и комисар Сесилия Малмстрьом (отговаряща за вътрешните работи), че предприеманите мерки срещу румънски и български роми не визират определена малцинствена общност и не нарушават европейските закони, а междувременно френските власти са разпратили циркулярно писмо, което опровергава напълно казаното от тях.

Независимо, че след публикуването на компрометиращите инструкции, френското правителство в понеделник издаде нови, в които ромите не са посочени като директна цел, комисар Рединг остава скептична. "Важно е да се променят не само думите, но също и поведението на френските власти. Това е позор. Шокиращо е, че една част от френското правителство идва тук и казва едно, а друга част върши друго. Какво да мисля след всичко това?!", възмути се Вивиан Рединг.

ЕК е приела за сведение, че френското правителство е изтеглило циркуляра, в който се визират изрично ромите и който комисията не е получила.

Преди ден френски медии публикуваха циркулярното писмо, издадено на 5 август и изпратено от френското вътрешно министерство до регионалните полицейски дирекции. В него се казва: "Триста лагера или нелегални селища трябва да бъдат премахнати в рамките на три месеца. Приоритет са ромските лагери".

Само във вторник бяха депортирани 230 роми от Париж и Марсилия за Букурещ.

Както и предишните групи, връщането им става срещу 330 евро кеш за всеки възрастен и 100 евро за дете.

Депортацията започна в края на юли, след като президентът Саркози обяви, че ромските лагери са развъдник на престъпност като проституция и експлоатация на деца.

ЕК даде на Франция срок от няколко дена да даде обяснения. Случаят с циркулярното писмо и тези обяснения ще влязат в специален анализ на ЕК.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа