Европейският парламент настоя Франция да прекрати депортирането на роми

Европейският парламент настоя Франция да прекрати депортирането на роми

Европейският парламент поиска в четвъртък с резолюция Франция да прекрати депортацията на роми, но Париж заяви, че няма да я преустанови и обвини европейските депутати в политически диктат, съобщиха световните агенции.

Документът бе подкрепен от 337 евродепутати, а 245 го отхвърлиха. Проекторезолюция на Европейска народна партия и евроскептичните консерватори и реформатори, с която не бе осъдена френската политика спрямо ромите, бе отхвърлена от парламента.

В приетата резолюция се настоява Европейската комисия и националните правителства да предприемат сериозни мерки за интеграция на ромите, много от които живеят в мизерия. Евродепутатите изразяват силна тревога от мерките за експулсиране на роми, предприети от Франция и други страни членки на ЕС.

Парламентът осъжда и закъснелия и недостатъчен отговор от страна на Европейската комисия, допълва ББС.

Критикува се и срещата за имиграцията и свободното движение, организирана в Париж от френското правителство. В резолюцията се посочва, че тези въпроси са от компетенцията на Европейския съюз.

"Правото на всички граждани на Европейския съюз и на членовете на техните семейства да се движат и пребивават свободно в целия Европейски съюз е стълб на гражданството в съюза, както е дефинирано в договорите", се посочва още в резолюцията, цитирана от Франс прес.

Френският министър на имиграцията Ерик Бесон, който е на посещение в Букурещ във връзка с депортираните румънски граждани, заяви обаче, че не може да става въпрос Франция да прекрати експулсирането на роми.

"Искам много ясно искам да кажа, че не може да става въпрос Франция да прекрати връщанията на роми в родните им страни, независимо дали става дума за румънски, български или други граждани", заяви Бесон.

Според него Европейският парламент е излязъл извън своите прерогативи и "ние съвсем очевидно не искаме да се подчиним на един политически диктат".

Бесон заяви още, че Франция стриктно прилага правото на общността и стриктно спазва френския републикански закон.

От август насам Франция депортира предимно към Румъния около 1000 роми. Тази седмица Италия възобнови премахването на незаконните ромски лагери около Милано и Рим. Белгийска провинция обяви, че ще ограничи миграцията и незаконните временни заселвания на чужди и свои граждани.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?