Разголени активистки на Фемен пречат на льо Пен да отбележи Деня на Жана д'Арк

Акцията на активистките от "Фемен" на балкона на площад "Опера", сн. ЕПА/БГНЕС

Топлес активистки на движението Фемен опитаха да попречат на лидерката на Националния фронт Марин льо Пен да положи цветя на паметника на Жана д'Арк в Париж, но бяха арестувани от охраната. По-късно техни "колежки" предприеха акция срещу Льо Пен и при опита ѝ да произнесе реч на площад "Опера" във френската столица.

Льо Пен поведе голямо шествие, посветено на партийния празник на НФ - деня на Жана д'Арк и при поднасянето на венец на паметника на Жана д'Арк  кордонът на охраната бе пробит от две активистки на Фемен, чиито гърди бяха украсени с надписа "Льо Пен топ фашист". Те бързо бяха заловени.

След това обаче други три  представителки на феминисткото движение, въоръжени с мегафони, посрещнаха Льо Пен с жестове от времето на нацистка Германия от един от балконите на частен дом на площад "Опера". Тяхната акция също бе прекратена от службите по сигурността

Основателят на партията Жан-Мари льо Пен, по чиято инициатива се чества този празник от 1989 г., не бе на демонстрацията, но след това се появи на площада, близо до паметника на националната героиня на Франция. Отсъствието на Льо Пен в първите редици на шествието е заради влошаването на отношенията с дъщеря му, отбеляза ТАСС.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?