Разград отложи решението за концесията на "Лудогорец Арена"

Заседанието на общинския съвет протече успоредно с протест срещу кмета

Общинският съвет в Разград отложи в понеделник окончателното си решение за условията в проекта за концесионен договор за ползване на стадион "Лудогорец Арена", по който текат тежки преговори с ръководството на клуба.

Футболният бос Кирил Домусчиев и подчинените му вече заплашиха да се изнесат от града, ако общината държи на изискването си "годишното концесионно плащане да е не по-малко от 6656 лева без ДДС, към които се включват и 0.5 % от нетните приходи от продажба".

Новоизбраният кмет Валентин Василев (ГЕРБ) пък даде да се разбере, че общината не е склонна на отстъпки, тъй като през последните години активно е инвестирала в проекта на Домсучиев, включително и чрез поемане на режийните разходи на клуба за ток, вода и газ.

Заседанието на общинския съвет в понеделник протече успоредно със очевидно организиран от клуба протест на негови привърженици, сред които присъстваха доста възрастни хора, които на пръв поглед изобщо не влизат в профила на футболните фенове. Те носеха плакати с надписи "Мишок" и "Убиец на града", вероятно адресирани до кмета Василев. По време на демонстрацията се появи и тиква, на която бе издълбано "Вальо", а до него личеше написано с маркер "Бойко", като авторите очевидно визираха партийната връзка между кмета и премиера.

В същото време общинарите решиха да обсъждат концесията на стадиона на следващото си заседание, възлагайки на постоянните комисии по управление на общинската собственост и по законност да обсъдят всички направени предложения и да представят становище по тях. В подкрепа на това предложение гласуваха 20 общински съветници, един бе против, а осем се въздържаха.

Решението на Общинския съвет бе прието с възгласи "Браво" от феновете, които присъстваха на сесията на местния парламент. "Няма сини и червени, всички сме зелени", скандираха подкрепящите интересите на Кирил Домусчиев. Задоволство от развоя на събитията изрази и изпълнителният директор на Лудогорец Ангел Петричев.

"Когато докладната бъде преработена във вид, който удовлетворява и двете страни, да бъде изчистена и с ясни параметри, тогава с най-голямо удоволствие ще кандидатстваме за концесията на "Лудогорец Арена" и ще реализираме инвестиционните намерения", увери той, демонстрирайки за пореден път стремежа на клуба да постави общината пред свършен факт.

По думите на Петричев въпросните 0.5% били един от най-малките детайли, които биха създали допълнителни конфликти в бъдеще. Той твърди, че има още много проблеми, които трябва да се доизчистят и преработят. Концесионният договор в този му вид, според Петричев, е един документ, който не урежда отношения, а създава конфликти и е по-добре да бъде преработен, за да бъдат защитени интересите на общината и инвеститора.

"Нека да изчакаме да видим как ще бъде преработена докладната, в какъв вид тя ще влезе на сесия на Общинския съвет в Разград и тогава ще преценим какви ще бъдат следващите ни действия", допълни лаконично Ангел Петричев, оставяйки отворен варианта клубът да изпълни заплахата си да играе домакински мачове във Велико Търново, Русе или Търговище.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?