Разгромна загуба за Груевски на местния вот в Македония

Разгромна загуба за Груевски на местния вот в Македония

Управляващият в Македония Социалдемократически съюз /СДСМ/ на премиера Зоран Заев води в 19 общини на втория тур на местните избори, докато бившите управляващи от ВМРО-ДПМНЕ имат преднина в едва три общини - Зърновце, Виница и Кавадарци.

Партията на Заев превзе и последната крепост на ВМРО-ДПМНЕ - град Щип, съобщават местните медии, цитирани от БГНЕС. На първия тур партията на Зоран Заев спечели във всички големи градове на страната - Скопие, Битоля, Охрид, Струмица, Прилеп.

Никола Груевски отказа да приеме изборното поражение и обясни, че "не признава изборните резултати". Той поиска “връщане на демокрацията и достойнството в страната" чрез предсрочни парламентарни избори, които да бъдат организирани от служебно правителство.

Той поиска и отстраняване и на председателя на избирателната комисия Александър Чичаковски.

В отговор Зоран Заев обяви изборите за "кристално чисти и честни“. Всички партии без ВМРО-ДПМНЕ признаха изборните резултати. Те определиха вота като "свободен и демократичен".

На втория тур Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети води в 7 общини, Албанският алианс на Зиядин Села - в 3, включително в град Струга.

На първия тур партията на премиера Заев спечели 37 кметски места, ВМРО-ДПМНЕ – три.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят