Раждане, продажба или смърт на животно ще се нанася в база данни до 48 часа от събитието

Раждане, продажба или смърт на животно ще се нанася в база данни до 48 часа от събитието

Ветеринарните лекари ще бъдат длъжни да въвеждат раждането, продажбата или смъртта на всяко животно до 48 часа от настъпването на събитието в Интегрираната информационна система на агенцията по храните. Това съобщи заяви заместник-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Миков на среща с животновъди и ветеринари от Пазарджишка област.

Той обясни, че въпросната система, ще е "нашето огледало и лице пред Европа". Базата данни ще се използва и за определяне на риска и предпазване от епидемиологични заболявания. Миков допълни, че ще бъдат създадени постоянни екипи от ветеринарни лекари от системата на ведомството, които да потвърждават или отхвърлят възникнало съмнение за болести, за които има риск от бързо и масово разпространение или водят до причиняване на значителни икономически загуби.

"С готвените промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност ще се дисциплинират всички по веригата - животновъди, регистрирани ветеринарни лекари и официалните ветеринарни лекари“, коментира Дамян Миков, цитиран от пресцентъра на земеделското министерство. По думите му, основната част от поправките са насочени към вменяване на задължения и на фермерите, и на частно практикуващите ветеринарни лекари и на официалните ветеринарни лекари, както и въвеждане на санкции за всяко неизпълнение на задълженията. Целта е рискът от пренасяне на болести и зарази, включително при хората, да бъде сведен до минимум.

Много е важно животновъдите да съобщават за заболели животни на ветеринарния лекар, посочи още Миков. Той повтори намеренията на агенцията да изисква от частно практикуващите ветеринарни лекари да посещават през определен период от време животновъдния обект, с който имат сключен договор. Ако не правят това, те ще бъдат глобявани. Ще се вмени и следи стриктно сключването на договори между животновъди и ветеринари, както и между ветеринари и съответната областна дирекция по безопасност на храните.

"Не трябва да има обекти, в които не се извършват ветеринарно-медицински мероприятия, защото всяко едно животно представлява епизоотичен риск“, каза още представителят на агенцията по безопасност на храните.

Споделяне

Още от Бизнес