Разкрит е трафик на убити лешояди с цел вуду магия

Разкрит е нелегален трафик в Нигерия и Нигер на убити египетски лешояди, използвани за вуду магия, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), цитирани от БТА. При разкриването на престъпната схема са участвали български и гръцки дружества за защита на птиците по проект, финансиран от европейската програма "Лайф +", както и с основното съдействие на партньорски организации от Африка.

Египетският лешояд е застрашен вид в световен мащаб и убийството му е престъпление.

В схемата са участвали традиционни ловци на лешояди и търговци. За разкриването е помогнала снабдената със сателитен предавател птица Пасхалис, убита в Нигер. Убитият египетски лешояд е излюпен през 2013 година в Гърция.

Случаят е един от много подобни в района между Нигерия и Нигер, където масово се избиват лешояди и гарвани за "магически" вуду церемонии и ритуали.

В Нигерия на лешоядите се гледа като на източник на печалба, въпреки че са защитени от закона. Черният пазар там е широко разпространен. Отношението на местните общности към лешоядите в Нигер е негативно - те са считани за мръсни и грозни птици.

Съществува и "морален закон", според който правенето на магия на друг човек е престъпление. Затова птиците не се използват в страната, а се изнасят за Нигерия, където има голямо търсене за вуду цели.

Споделяне

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?