Разкриваемостта на престъпността спада рязко за пета година

Разкриваемостта на престъпността спада рязко за пета година
МВР продължава устойчивата тенденция да разкрива все по-малка част от регистрираните престъпления. През 2009 година за разкрити се смятат 45.4% (62 707 разкрити от 138 105) от всички криминални прояви, докато през 2008 година полицейската статистика отчита разкриваемост от 48.5% (61 421 от 126 683). Статистиката беше изнесена в рамките на експертния форум "Превенция на престъпността чрез партньорство - стратегии за повече сигурност на гражданите”, организиран от фондация "Конрад Аденауер".

Устойчивият спад започва от 2004 година, когато МВР отчита 62% разкрити престъпления. През 2007 година по времето на Румен Петков данните вече са за 52%, а две години след това резултатът е влошен с нови 7% до 45.4 процента.

По време на дискусията вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че престъпността трябва да бъде намалена със сериозна информационна политика. Според него превенцията не трябва винаги да бъде вменявана само на МВР и прокуратурата. "По-добре е да се внасят по-малко обвинителни актове, но да се намали престъпността", заяви той.

Като добър пример за превенция той обясни, че в страната има 2 400 лицензирани пунктове за изкупуване на метали и МВР не може да проверява всички. От думите му стана ясно, че, ако със закон пунктовете бъдат намалени до 400 за удобство на полицията, те вече ще може да бъдат обхванати.

Цветанов заяви, че има голямо увеличение на битовата престъпност и обясни, че "образованието, училището, семейната среда, трябва да залагат основите на превантивната дейност". "Трябва да имаш политическа воля и да реализираш политики, които да защитят както националните, така и обществените интереси", каза министърът и допълни, че такава воля има.

Той използва случая да поговори и за съда като обясни, че той също има роля за превенция на престъпността, защото "когато няма справедливост, загубваме една от важните ценности".

МВР се "старае" да подслушва само престъпници

Цветанов коментира и нашумелия въпрос за парите, които МВР харчи за подслушване. Вътрешният министър обясни, че става дума за "20 - 24 млн. лева" и отхвърли спряганата в общественото пространство сума от 100 млн. лева. Той увери, че в институцията правят "всичко възможно" да ограничат използването на СРС-та и да не създават "порочни практики".

Цветанов обаче обясни, че за тази дейност се харчат много пари, защото "криминалните лица имат 20-40 телефонни апарата и в тази посока се получава завишаване на броя на използваните средства".

"Към настоящия момент това, което имаме като законодателство, не бих искал да притесняваме колегите с погрешни тълкувания, възприемане, че всичко в държавата се слуша и всичко в държавата се контролира. Стараем се да контролираме и да слушаме тези, които се занимават с престъпна дейност", каза вътрешният министър.

Подкрепа

"Подкрепяме активните усилия на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов в борбата с престъпността и корупцията", заяви президентът на фондация "Конрад Аденауер” Андреас фон Белов.

Той заяви, че на МВР му предстои труден път, но министерството се движи в правилна посока, зададена от министъра за вътрешните работи. "Превенцията на престъпността не е типична тема за България, но е важна за всички държави. Превенция не може да се осъществява от една-единствена институция ефективно. Необходимо е тясно сътрудничество на ниво местни органи", каза Белов, а Цветанов благодари на фондацията за оказваната подкрепа.

Споделяне

Още от България