Различната индексация на пенсиите демотивира осигуряващите се на високи заплати

Различната индексация на пенсиите демотивира осигуряващите се на високи заплати

Ако правителството реши да увеличи догодина пенсиите с различен процент в полза на по-ниските, това няма да реши съществуващите проблеми в системата и дори ще създаде нови, смята Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Според организацията диференцираното увеличение на пенсиите е неправилно от икономическа гледна точка и несправедливо спрямо лицата, които са внасяли по-големи пенсионни осигуровки.

Същото становище изказа и Българската стопанска камара миналата седмица, след като финансовият министър Симеон Дянков каза, че се обмисля дали пенсиите да се увеличат с еднакъв процент или за по-ниските да се даде по-голяма индексация.

 

Според АИКБ, различният процент увеличение на пенсиите обезсмисля осигуряването на по-високи ставки, тъй като в крайна сметка това губи значението си при формирането на крайния размер на пенсиите. Така осигуряващите се губят мотивация да правят вноски върху реалния размер на дохода си, респективно се насърчава укриването на доходи/осигуровки и съответно се насърчава неформалната икономика, смята бизнес организацията.

 

"Диференцираният подход е икономически необоснован, защото акцентира върху социалните характеристики на пенсията, а не върху правата на лицата, черпили от по-висок размер на платени осигуровки", пише в становището на асоциацията.

 

Според нея възприемането на такъв подход е крачка назад в започналата пенсионна реформа и освен че няма да разреши съществуващи проблеми, същевременно ще създаде нови. Моделът на разпределение "според потребностите” прояви своите слабости и беше изоставен и не са настъпили обективни предпоставки за възстановяването на такъв модел, посочват от АИКБ.

 

Визираното намерение не е обсъждано от социалните партньори и поради това едноличното решаване на въпроса от страна на правителството няма да постигне желания ефект, се допълва в становището.

Споделяне

Още от България