Размирици в Скопие заради улица “Тодор Александров”

Масови безредици в Скопие предизвика решението на градския съвет да преименува улица на името на легендарния ръководител на ВМРО, войвода и български учител Тодор Александров, съобщи агенция “Фокус”.

Решението предизвика протест и се стигна до улични сблъсъци, съпроводени с чупене на стъкла и викове "Бугари!” и "Предавници”.

 

Демонстрацията е организирана от опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ), някогашен Съюз на комунистите на Македония. Те са недоволни от новото име на улицата, която досега е носела името на чилийския комунист Салвадор Алиенде. Улица “Стив Наумов” пък беше преименувана на “Филип Втори”.

 

Общински съветници от СДСМ и привърженици на партията атакуваха Градския съвет в Скопие, за да предотвратят преименуването на около трийсетина улици.

 

Съветниците от опозицията напуснаха заседанието на Общинския съвет с викове “България” и определиха смяната на имената на скопските улици като “исторически геноцид”.

 

Според СДСМ партизаните, на които са именувани улиците, са действителните герои на Македония, докато Тодор Александров е “най-големият кръвник на македонския народ”.

 

В периода 1941 - 1944 г. в Скопие е имало улица на името на Тодор Александров.  

Споделяне

Още от Балкани