Размяна на мандати между ДПС и Синята коалиция в Русе и Добрич

Обявените от ЦИК окончателни изборни резултати потвърждават досега известните проценти и броя на мандатите за шестте политически сили, които влизат в новия парламент. В последния момент обаче след поправяне на грешки при въвеждане на секционни протоколи е извършено разместване на мандати в някои райони. Същевременно по традиция избухна и скандал, породен от математическия алгоритъм на системата за разпределяне на мандатите. Така по брой депутати ДПС от трета се превърна в първа политическа сила в Смолянско.

Според окончателните резултати на национално ниво ГЕРБ е първа политическа сила с 39.70% или 1 678 641 гласа. За Коалиция за България са гласували 17.70 % или 748 147 души, а за ДПС - 14,50 % или 610 521 гласа. "Атака" е получила 395 733 гласа (9.36 %), Синята коалиция - 6. 76% или 285 662 от гласа, а РЗС - 174 582 гласа (4.13 %).

Комисията обяви и 4-процентния праг за влизане на партии и коалиции в следващото Народно събрание - 169 048 гласа.

Под този праг остават НДСВ с 3.02 % (127 470 гласа), "Лидер" с 3,26 % (137 795 гласа), ПП "Зелените" с 0.52% и 21841 гласа, Българската лява коалиция - 0,21 % или 8762 гласа и т.н..

ГЕРБ ще има общо 116 депутати в новия парламент (26 мажоритарни и 90 пропорционални), Коалиция за България - 40 пропорционални депутати, ДПС – 38 депутати (5 мажоритарни и 33 пропорционални), "Атака" – 21 пропорционални депутати, Синята коалиция - 15 и РЗС – 10 пропорционално избрани народни представители.

Последните изчисления доведоха до разместване в мандатите на ДПС и Синята коалиция. ДПС губи едни мандат в Добрич и печели допълнителен от Русе, където мандатите на ДПС стават два. Същевременно Синята коалиция губи един мандат от Русенски избирателен район и печели един мандат в Добрич, обясни говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Така вместо Михаил Михайлов от Русе Синята коалиция вкарва в парламента Венцислав Върбанов от Добрич, с което представителство в парламента получават и Обединените земеделци на Мозер.

Девет души, които са избрани в 2 избирателни района обявиха в сряда от кой район предпочитат да бъдат избрани.

Сергей Станишев е предпочел да бъде избран от 3 МИР Варна, вместо в 25 МИР – София и така проправя път към парламента на третия в столичната листа на левицата Александър Радославов от партия Движение за социален хуманизъм.

Камен Костадинов от ДПС е предпочел да бъде избран от 20-ти силистренски избирателен район, като следващият кандидат от листата на партията в 4-ти МИР Велико Търново Хасан Хаджихасан ще заеме неговото място.

Лютви Местан ще е депутат от Стара Загора, а не от Кърджали. В Кърджали движението има 3 спечелени мандата. Освен Местан обаче от първите шестима в листата отпаднаха още двама дущи – третият Хасан Азис, който предпочете да остане на кметския пост в областния град, и петият Себихан Мехмед, който пък ще си остане кмет на Крумовград. Така от Кърджали в парламента влизат вторият в листата Ремзи Осман, четвъртият – Неджми Али и шестият – Юнал Тасим.

Румен Овчаров е предпочел 23 МИР, като на мястото му в Търговище ще бъде избран следващият от листата на Коалиция за България – Румен Такоров.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е избрал да влезе в парламента от Бургас и проправя път към НС за Камен Петков от Варна. Съпартиецът им Десислав Чуколов влиза от Плевен и от Русе в парламента отива Любомир Владимиров.

Джевдет Чакъров влиза от Бургас и от Пловдив в НС отива Петя Раева.

Павел Шопов от "Атака" е избрал Пловдив, а от Ямбол на негово място влиза Огнян Пенчев. Съпартиецът му Явор Нотев влиза от 23 МИР София и от Пловдив ще влезе Огнян Янакиев.

Парадоксите на математически алгоритъм

Междувременно в Смолян набира сила скандал с броя на мандатите, който поражда напрежение в цялата област. При разпределянето на гласовете в чужбина по метода Хеър Ниймайер ГЕРБ, която по брой гласове е първа сила в региона получава едно депутатско място по пропорционалната система, а ДПС, която е трета – две.

"Вотът в област Смолян бе подменен и всички жители на областта трябва да го знаят”, каза областният председател на ГЕРБ и избран за депутат в 41-то Народно събрание Николай Мелемов. От ГЕРБ Смолян заявиха, че над 24 500 души, които са гласували доверие на ГЕРБ в областта, са измамени.

"Болшинството от смолянчани поискаха промяна, а заради несправедливостта хора от чужбина, които не знаят даже къде е област Смолян, днес ще определят бъдещето на региона", каза още Мелемов.

От ГЕРБ са категорични, че ще обжалват решението за този вид преливане на гласове.

Членът на ЦИК Михаил Константинов обясни, че това парадоксално разпределение на мандатите е заради математическия алгоритъм, който е отдавна известен. От него в Смолян са ощетени и други партии, които остават без депутат.

Същевременно по същата причина на места "цената" на мандатите, изразена в брой гласове, пада драстично. В един от районите, например, РЗС печели депутатско място само с 2 хиляди гласа.

Пълният списък на избраните депутати можете да видите тук.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?