Разрешително за оръжие ще се дава без психотест, реши парламентът

Отпада изискването разрешения за производство, търговия и пренасяне на взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси да се издават след документ за психологическа пригодност за боравене с огнестрелно оръжие.

Това решиха днес депутатите, които приеха на второ четене промените в Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите, съобщи БТА.

Разрешения няма да се издават и ще се отнемат и от лица, които са осъждани за умишлено престъпление от общ характер или срещу тях е започнало наказателно преследване за такова престъпление, както и от страдащи от психическо заболяване или лекувани за употреба на наркотични вещества. Кандидати, настанявани през последните три години два или повече пъти в заведение за отрезвяване и лица, които през последните 3 години три и повече пъти са нарушавали обществения ред, за което са им налагани административни наказания, също няма да получават разрешения за носене на оръжие.

Забранява се носенето на огнестрелно оръжие в увеселителни и питейни заведения и барове за времето от 22,00 часа до 06,00 часа, реши днес парламентът. Досега законът забраняваше изобщо носенето на огнестрелно оръжие в увеселителни и питейни заведения и барове.

Вече не е задължително служителите, които използват оръжие за охрана и физическите лица, които го ползват за самоохрана, да се застраховат със застраховка "Гражданска отговорност" за нанесени имуществени и неимуществени вреди.

Депутатът от НДСВ Нонка Матова предложи да се запише специален текст в закона, че оръжие, използвано при филмови и телевизионни продукции и театрални спектакли трябва да се обезопасява със специално приспособление, за да не може да нарани никого. Коста Цонев /НДСВ/ подкрепи предложението и посочи, че често при снимането на филми са се използвали истински патрони, което води до нещастни случаи. Той припомни, че известният актьор-каратист Брус Ли е загинал именно по такъв начин.

Председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Владимир Дончев отговори, че предложението е разумно, но излиза извън обхвата на проектопромените, внесени от МВР. Според него е по-добре Матова да внесе отделен законопроект за промени в Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: