Разширената американска военна кампания срещу "Ислямска държава" е само първата от много стъпки

Ислямска държава, Ирак

С разширяването на военната си кампания срещу групировката "Ислямска държава", президентът на САЩ Барак Обама се надява да принуди ислямистите да отстъпят в Ирак, да им отнеме територии в Сирия и да намали притегателната им сила при вербуването на хора в широкия Близък изток. Това са ключови стъпки към обявената от Обама цел за унищожаване на екстремистката групировка.

Успехът на тази стратегия обаче лежи върху серия от по-трудни стъпки: ефективна координация с иракските и кюрдските наземни сили, подкопаването на финансовата и идеологическата подкрепа за "Ислямската държава" и изграждането на сили против "Ислямска държава" в самата Сирия, без при това да подсилва режима на Башар Асад, който Обама смята за нелегитимен.

Тези успехи на САЩ едва ли ще бъдат постигнати бързо, но разширяването на американските въздушни удари в Ирак и разпростирането им в Сирия може "да промени реалността и възприятията дали ИДИЛ има инициативата, или е объркана", казва Мишел Флорной, първи заместник-министър по политическите въпроси към Пентагона при администрацията на Обама, която в момента е главен изпълнителен директор на Центъра за нова американска сигурност, център за анализи. ИДИЛ е алтернативно съкращение на
групата "Ислямска държава".

Подкопаването на обществената представа за "Ислямска държава" като съкрушителна военна сила е особено важно, особено в краткосрочен план, каза тя.

"От иракската страна на границата това вече е започнало", добави Флорной.

Пет седмици на американски въздушни удари срещу силите на "Ислямска държава" в Северен и Западен Ирак вече оказаха своето военно и може би психологическо въздействие, принуждавайки тези сили да се разпръснат и да заемат по-отбранителни позиции, според американски служители в областта на отбраната.

Това забави тяхната офанзива, която през юни обърна в бяг иракските войски на Севера и създаде представа за бойците на "Ислямска държава" като за сила, която не може да бъде спряна, подтиквайки Обама да започне ограничени въздушни удари на 8 август.

Миналия уикенд САЩ започнаха въздушни удари около язовира Хадита западно от Багдад, с което белязаха разширяването на мисията си. С изявлението си вчера Обама практически отмени всички ограничения върху мишени на "Ислямска държава" в Ирак, което означава, че въздушната кампания ще се засили, разшири и може би ще окаже още по-тежко въздействие върху екстремистите.

За да улесни допълнителните удари, Обама разреши на войници от армията на САЩ да се прикрепят към иракската армия - не за да се бият редом с нея, а за да ѝ помогнат да се възползва от въздушните удари.

Обама показа ясно, че задачата няма да е лесна.

"Ще отнеме време да се изкорени раково образувание като ИДИЛ", заяви Обама в телевизионното си обръщение към нацията. "И винаги, когато предприемаме военни действия, има рискове".

Пентагонът заяви вчера преди речта на Обама, че американски военни самолети са извършили до момента 154 въздушни удара в Ирак, разрушавайки или повреждайки 212 цели на "Ислямска държава", включително 162 превозни средства.

Обама продължава да отстоява отказа си да изпрати наземни бойни сили на САЩ в Ирак, след като базира президентската си кампания през 2008 г. на прекратяването на войната, започната от предшественика му.

Но разширяването на въздушната кампания означава, че военната роля на САЩ ще се разшири отвъд изтребителите, бомбардировачите и въоръжените безпилотни самолети, които изнесоха на гърба си по-голямата част от тежестта на нападението, подкрепяни от самолети цистерни.

Ролята на САЩ ще включва 150 американски военни съветници, действащи на терен с иракските командири, плюс 125, които да управляват и поддържат разположените в Ирак разузнавателни самолети на САЩ, целящи събирането на насочваща информация за иракските войски.

Антъни Кордсман, аналитик по отбраната в Центъра за стратегически и международни изследвания, казва, че само около една трета от силите на "Ислямска държава" - които според някои оценки може да възлизат на 20 до 30 хиляди бойци - са добре обучени. Кордсман смята, че иракските правителствени сили могат да се справят с тях с помощ от САЩ, макар че той предсказва в публикуван във вторник анализ, че вероятно ще отнеме няколко години да се създаде достатъчно политическо и военно единство в Ирак, за да бъдат разгромени напълно силите на "Ислямска държава" в страната.

"Няма ясен срок за подобно поражение в Сирия", добави той.

Флорной, която беше заместник-министър на отбраната по политическите въпроси от 2009 до 2012 г., заяви тази седмица, че Обама няма особен избор, освен да разшири кампанията, за да обхване и Сирия. Тя заяви, че американски самолети могат да нападат сградите, където се помещават центровете на "Ислямска държава", тренировъчните лагери и линиите за доставка, използвани за подкрепа на бойците им в Ирак.

"Ще отнеме време" да се подкопае способността на екстремистите да действат като сухопътна армия и да управляват обширни части иракска територия, заяви тя. "Това няма да стане за седмици или месеци."

Дъглас А. Оливант, пенсиониран офицер от армията на САЩ, който беше директор на Съвета за национална сигурност за Ирак в края на войната в Ирак, заяви, че въздушните удари на САЩ в Сирия ще имат за цел да подкрепят сухопътната война в Ирак и да направят Сирия по-малко полезна като помощна база за силите на "Ислямска държава". Но този подход има своите ограничения.

"Нямаме никакви заблуди, че нанасянето само на въздушни удари в Сирия ще ги изхвърли от Сирия", заяви той.

В по-дългосрочен план по-фундаментални промени може да доведат до "нова карта на Месопотамия", смята Бинг Уест, пенсиониран офицер от морската пехота и автор на книгата

"Един милион стъпки, взвод на морската пехота на война".

След няколко години на американски бомбардировки, координирани от сили за специални операции на терен в Ирак, ислямските екстремисти ще бъдат изтласкани и вероятно сунитските племенни лидери в Западен Ирак ще се обединят, за да създадат нещо като независима държава, както направиха кюрдите в Североизточен Ирак през последното десетилетие, заяви той в изпратен вчера имейл.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят