Разширяване на вече направени инвестиции си поставя за цел провителството

Даниела Везиева

Направените вече инвестиции да привличат нови за разширяване на съответния икономически сектор. Това ще е фокусът на политиката на Министерството на икономиката, заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева по време на годишна конференция "Индустриално строителство и инвестиции 2016".

Тя посочи като успешен пример за подобен домино ефект Пловдив, където инвестиция в автомобилостроенето вече се разширява с други производства.

Везиева посочи, че според изследвания България е на трето място като инвестиционна зона, защото има макроикономическа и финансова стабилност. Създават се възможности инвеститорите да получават опция за придобиване на имоти в райони с висока безработица, оперативните програми са взаимосвързани за постигне на желания икономически ефект и са посветени на мисията да има повече иновации във всички сфери на икономиката, заяви тя.

Като цел на ведомството Везиева посочи засилването на инвестиционния маркетинг, за за де говори повече за България. Тя при помни и инвестиционния потенциал на индустриалните зони, които у нас са 60. Сред зоните под обсега на Националната компания "Индустриални зони" само в тази в Божурище през миналата година е имало 13 инвестиционни проекта и се очакват да бъдат разкрити 641 работни места, илюстрира тя възможностите.

Другият заместник-министър на икономиката - Любен Петров, коментира пред форума, че са предприети мерки, насочени към подобряване на интегрирането на българската икономика в международната търговска система.

"Традиционно ЕС е водещият външнотърговски партньор на България, но икономическите затруднения и свиването на търсенето в Европа през последните години ни мотивират да търсим възможности за ръст на експорта на трети пазари“, заяви той.

По думите му такива са балканските страни и Турция, както и скандинавските държави, които са останали незасегнати от кризата.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?