Разследва се бившият шеф на Стопанската академия в Свищов

Сключен е неизгоден договор за печат на учебници и са източвани пари

Величко Адамов

Бившият ректор на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов е разследван заради сключени неизгоден за висшето заведение договор за печатане на учебници, за източване на  пари от командировъчни и за начина, по който са събирани средства за изграждане на паметна алея на бившите ректори пред сградата на академията. Трите досъдебни производства са образувани от Районната прокуратура в Свищов след одитен доклад за работата на Стопанската академия, назначен от инспектората на Министерството на образованието.

Това съобщи Калин Костов, председател на "Сдружение за европейско качество във висшето образование", пред журналисти в понеделник. Извършената проверка от ведомствения инспекторат е поискана от служебния ректор на Стопанската академия проф. Иван Върбанов, който бе назначен от просветния министър Тодор Танев през юни след поредица скандали и дори барикади срещу новото ръководство в учебното заведение

Одитът, извършен по искане на Върбанов, чийто шестмесечен мандат изтече и се чака съдът да насрочи избор на нов ректор, обхваща периода от юли 2012 до юли 2015 година.

Констатирано е, че в този период ръководството на академията е сключило икономически неизгоден договор за печатане на учебници за дистанционно обучение. Според проверяващите учебниците са се печатали в академичното издателство, а после били продаване на дистрибутора ЕТ "Павлин Петров" на производствена цена от лев-два. Частната фирма после ги продавала обратно на академията за по 25-40 лв., а самите студенти ги купували за по 50 лв. Регистрираната разлика е между един и два милиона лева годишно, отбеляза Калин Костов.

Другите две досъдебни производства са за командировъчни с невярно съдържание и за начина по който са събирани средства за изграждане на паметна алея на бившите ректори пред сградата на Стопанската академия, допълни той.

Установено било, че служители на академията са били командировани да работят на частната вила на Адемов, а парите за вдигане на бюстовете на бившите ректори били събирани насилствено. Професорите били принудени да дадат по 1000 лв., доцентите – по 500 лв., а останалите преподаватели – по 300 лв., сочи още проверката.

Бившият ректор на висшето заведения Величко Адамов стана скандално известен с това, че си е издействал пожизнена рента от 1500 лева месечно, както и че е получил близо 1 млн. лева за двата си мандата под формата на хонорари и авторски права.

Още през юни стана ясно, че солидните му хонорари ще бъдат обект на проверки от Агенцията за държавен финансов контрол и Министерството на образованието, които започват ревизия на финансовите дела на висшето училище.

По данни на преподаватели в академията, Адамов също така е взимал годишен хонорар от 100 000 лева от Центъра за магистърско и дистанционно обучение за изнесени лекции и авторски права на учебниците.

Има съмнения обаче, че Адамов системно е надписвал отработените си часове, поради което му се падала работа по 36 часа в денонощието.

Рекордната продажба на учебници и помагала пък се дължала на въведената от Адамов практика студентите да си купуват екземпляр, с който задължително да минават при него за автограф и така да не могат да заемат пособия от свои колеги. Цените на някои от учебниците достигали 50 лева.

Освен Адамов с щедри хонорари се е ползвал и кръг от десетина приближени до него преподаватели.

Разкритията около одиозния Величко Адамов започнаха да излизат в последните седмици, след като изтекоха двата му мандата и съдът уважи решението на образователното министерство да назначи служебен ректор заради съмненията около избора на протеже на Адамов за редовен ректор.

Към процедура по избор ще се премине след постановления на Върховния административен съд и на Великотърновския административен съд по множество жалби, подадени от бившото и настоящо ректорско ръководство, припомни Калин Костов.

Споделяне

Още по темата

Още от България