Разследването на “царската болница” е пред приключване

Разследването по скандала около т.нар. “царска болница” трябва да приключи до края на месец май, заяви пред Mediapool наблюдаващият прокурор на делото Роман Василев. Досъдебното производство бе образувано в края на месец ноември, а срокът за разследване до този момент е удължаван три пъти. Причините за това са изцяло технически, твърди Василев  – смяната на първия наблюдаващ прокурор Божидар Джамбазов, който бе прехвърлен към делото за  “Топлофикация”, както и времето, нужно за изпълняване на съдебните поръчки от Италия.

Прокурорът от Софийска градска прокуратура (СГП) бе категоричен, че на този етап разследването не е установило никакви данни за извършено престъпление.

“Ако се абстрахираме от информацията от Италия, в България няма никакви данни за извършено престъпление. Става дума за утвърдена австрийска фирма с опит в строителството на подобни болнични заведения, която е направила публично представяне на своя проект в София. Решението на Министерски съвет не е повлякло никакви последствия, тъй като не е било ратифицирано от Народното събрание”, обясни Василев.

Преди две години и половина парламентът отказа да ратифицира внесения от тогавашните министри Милен Велчев и Славчо Богоев договор за изграждане на детска болница с австрийската “Вамед инженеринг”, свързана с италианския бизнесмен Пиерпаоло Черани. Парламентарна комисия заподозря корупционни сделки зад скъпия проект и внесе материали в прокуратурата. Случаят стана актуален през лятото на 2006 г., когато срещу италианския престолонаследник Виктор Емануил, който е братовчед на Сакскобургготски, започна разследване за корупция, измами и сводничество, а неговият близък приятел Черани му казва в подслушан телефонен разговор, че Симеон обещал да подкрепи проекта за детската болница в София, но нещата пропаднали въпреки предложените пари.

През целия период до началото на скандала, сигналът отлежаваше в различни чекмеджета във Върховна касационна прокуратура (ВКП).

От кабинета “Сакскобургготски” досега са били разпитани бившите министри Славчо Богоев и Николай Василев, предстои разпит на Милен Велчев. Все още не са разпитани чужденци. Според Василев на този етап “няма нужда от това”.

Приключването на делото се бави заради изчакването на анализа на информацията, придобита със специални разузнавателни средства (СРС) от Италия. Тя бе предоставена на българските власти в края на миналата година. Общото количество на материалите от СРС-тата е 4 папки всяка, съдържащи между 250 и 300 страници информация.

МВР трябва да предостави на Роман Василев само анализ на информацията от СРС-тата, след което той ще реши какво да прави с делото. По думите му в оставащите седмици преди да изтече и третото удължаване на разследването, трябва да бъде проверена информацията от СРС-та и да бъде съпоставена с действията на длъжностните лица в България.

Той не пожела да прогнозира дали предвид липсата на данни за престъпление на този етап, делото ще бъде прекратено.

Споделяне

Още по темата

Още от България