Разследващ журналист получи анонимни смъртни заплахи

Христо Христов. Сн. БГНЕС

Разследващият журналист Христо Христов, основател и списващ независимия специализиран сайт desebg.com, получи анонимна смъртна заплаха. Материалът е пуснат в пощенската кутия на домашния му адрес, написа самият Христов в сайта в сряда.

Това не е единственият опит за сплашване на журналиста, но е първият, директно насочен срещу семейството му. За това, че заплахата е свързана с дейността му като журналист, посветил разследванията си на различни престъпления на комунизма и на Държавна сигурност, говори фактът, че анонимната заплаха е отправена върху къс хартия от негово интервю под заглавие "Пагубно е безразличието към близкото минало" от 2011 г. за сп. "Диалог” на Даниела Горчева в Холандия, разпространяващо се и в България. Тогава интервюто е препечатано и от Mediapool.

Доказателственият материал от анонимката, придружен с други снимки и подробности за смъртната заплаха, журналистът вече е предал в сигнала си до съответните служби в МВР. Копие от сигнала е изпратен и до министъра на вътрешните работи.

"Позволявам си да дам гласност на случая, тъй като заплахите срещу мен в последните месеци ескалират и вече са насочени пряко срещу моето семейството. Смятам, че публичността е част от механизма, чрез който мога да защитя себе си и семейството си”, заяви Христо Христов.

"Намирам за недопустимо в XXI век в страна на Европейския съюз да се използват методите на бившата Държавна сигурност за сплашване на журналисти. Подобни заплахи са грубо нарушаване на свободата на словото в България и целят да го спрат или ограничат", казва още той.

"Очевидно има лица, които 24 години след края на комунизма, не желаят в медиите да се излагат факти и подробности за комунистическия режим. А също така и да се разкриват онези тайни връзки и зависимости, които стават явни след обявяването на сътрудниците на комунистическите тайни служби от комисията по досиетата".

"Публичното осветяване на тяхното минало и обществената нетърпимост към това, такива хора да заемат ръководни постовете в държавата и обществото, има сериозни противници и се правят всякакви опити за заглушаване на медийната среда по тези въпроси. Заплахите срещу журналисти са част от тези опити. Наясно съм, че сайтът desebg.com засяга много интереси в тази посока и тъй като съм независим журналист единственият начин да ми се влияе е да бъда заплашен чрез семейството ми”, допълни Христов.

От началото на 2013 г. това е третият опит за натиск и сплашване срещу основателя на desebg.com. Навръх Нова година беше направен опит за хакване на сайта. Тогава целта е сайтът и авторът му да бъдат компрометирани, като публикациите на платформата и нейният основен адрес бъдат заразени с вирус, насочващ линковете към сайт с порнографско съдържание.

През март 2013 г. (ден преди на обявяването на първото решение на комисията по досиетата на 13 март т. г. на лица по отменения параграф 12 от закона за досиетата) върху автомобила на семейството на Христо Христов е извършена умишлена механична интервенция, целяща повреждането му, за което той е сигнализирал полицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България