Разследващите откриха над 427 000 лв. в банкова касета на обвиняемия главсек на ДАБЧ

Разследващите откриха над 427 000 лв. в банкова касета на обвиняемия главсек на ДАБЧ

Голяма сума пари в различни валути, чиято обща равностойност надхвърля 427 000 лева, са открили от спецпрокуратурата в банкова касета на името на отстранения главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Красимир Томов.

Той е задържан за постоянно заедно с бившия шеф на агенцията Петър Харалампиев и още двама души за организирана престъпна група, длъжностни престъпления и корупция по делото за схемата с издаване на удостоверения за български произход.

"Съгласно закона той е декларирал единствено 25 350 лева спестени средства, както и 36 000 лева от заплати", уточняват от държавното обвинение във вторник.

Разследващите посочват, че по време на разглеждането на мерките на задържаните по случая защитата на Томов е посочила липсата на открити у него големи суми пари, като аргумент срещу повдигнатите му обвинения.

"Както претърсването и изземването на парите от банковата касета, така и последващия им оглед като веществено доказателство (осъществен на 19 ноември 2018 г.) са извършени след производството по мярката за неотклонение на Красимир Томов в Специализирания наказателен съд заради декларирана служебна ангажираност на неговите защитници", уточняват от спецпрокуратурата.

На 5 ноември правителството махна Петър Харалампиев от шефския пост в агенцията, назначавайки на негово място досегашния му заместник Димитър Владимиров, който е и основен свидетел по делото.

Разследващите обявиха, че Владимиров е бил наясно със схемата за подкупи, чрез която масово са издавани удостоверения за български произход. Спецпрокуратурата обаче твърди, че той не бил част от корупционната афера и бил заобикалян от колегите си. Все още не ясно защо Владимиров е знаел за събираните подкупи, но не е сигнализирал разследващите.

Петър Харалампиев бе арестуван в края на октомври като лидер на организирана престъпна група, занимаваща се с вземане на подкупи и други престъпления. Той е обвинен за подкуп от 5000 евро и още пет случая, в които упражнил търговия с влияние срещу сумите от по 350 евро на човек. Според разследващите парите са взимани главно за издаване на удостоверения за български произход за чужденци, които искат да вземат български паспорт.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?