Разжалват ген. Ярузелски заради военното положение в Полша от 1981 г.?

Полското списание “Wprost” съобщава, че президентът на Полша подготвя проект за закон, който ще разжалва авторите на военното положение, въведено през 1981 г., за да се смаже антикомунистическия профсъюз "Солидарност", до чин редник и ще ги лиши от държавни отличия. Това предаде сайтът Кафене.нет, което се позовава на публикация от последния брой на списанието. 

Законът автоматично ще отнеме военните звания на всички членове на Военния съвет за национално спасение, създаден по време на военното положение, за да замени нормалните органи на властта. Сред тях са бившият президент генерал Войчех Ярузелски, бившият министър на вътрешните работи генерал Чеслав Кишчак, министърът на отбраната генерал Флориан Шивицки, а също така и първият полски космонавт генерал Мирослав Хермашевски, включен в съвета с пропагандна цел.

Според списанието, Военният съвет за национално спасение е бил неконституционен орган, който е нарушавал дори недемократичното законодателство на Полската народна република. Проектът предвижда отнемане на пенсионерските привилегии на функционери на комунистическите служби за сигурност. Те ще получават минимални пенсии вместо сегашните, които са средно 500 до 700 долара.

Споделяне

Още от Европа