РБ обвини ГЕРБ, че с мажоритарната система бетонира себе си, БСП и ДПС

РБ обвини ГЕРБ, че с мажоритарната система бетонира себе си, БСП и ДПС

Големите партии "отново се опитват да поемат по изгодния за тях път, а именно ликвидиране на демокрацията, за да няма опасност за изграденото статукво". Такава позиция разпространиха в понеделник от извън парламентарната коалиция Реформаторски блок по повод предложения от ГЕРБ законопроект за въвеждане на изцяло мажоритарни избори в 240 едномандатни района.

Дясната коалиция, в която членуват СДС, ДБГ и БЗНС, предупреждава, че „при мажоритарни избори много по-лесно ще се купуват необходимите гласове".

Според реформаторите приемането на мажоритарна система с абсолютно мнозинство защитава единствено интересите на партиите, "чиято цел е заличаване на плурализма, но не и на българските граждани, които вместо да имат представители, ще получат политически търгаши".

"ГЕРБ, БСП и ДПС ще получат между 230 и 240 депутатски места, с което да бетонират властта си в следващите няколко години. Припомняме, че мнозинството от българските граждани гласуваха против или не взеха участие в референдума и това ни дава основание да защитим мнението на тези хора", пишат от блока.

Реформаторите отчитат, че в ситуация като настоящата "е нормално хората да търсят възможност за промяна". Те обаче изтъкват убедеността си, че такава не е възможна, ако не бъдат спрени всички възможности за манипулация на вота. "Това няма да стане с промяната на една система с друга, а с реални действия като въвеждане на машинно и електронно дистанционно гласуване, премахване на "мъртвите души“, независима и постоянна администрация", се казва в позицията на блока.

Реформаторският блок заявява, че в подобна ситуация ще продължи да защитава "на първо място интересите на българските граждани и няма да допуснем връщане на член 1".

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?