Рединг: В ЕС да не надават вой за свободното движение, а да се борят със злоупотреби

Държавите от ЕС да приемат и прилагат национално законодателство срещу злоупотребите със свободното движение, а не само "да надават вой", заяви зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по правосъдието Вивиан Рединг.

 

Рединг заяви, че държавите в ЕС трябва да си напишат домашното и да се борят с измамите, защото това е допустимо според европейското законодателство.

 

Гражданите на ЕС имат правото на свободно движение, но не и да мамят социалните системи. Ще призова министрите най-после да си свършат работата - да се приеме национално законодателство и то да бъде прилагано. Измамите убиват свободното движение, не може да оставим нещата така, коментира еврокомисарят.

 

Тя каза, че свободата на движение е основно право в законодателството на ЕС, за общия пазар, и се отнася за движението на стоки, капитали, услуги и хора.

 

То не подлежи на преговори, добави Рединг.

 

По нейните думи всяко право е свързано със задължения - да няма измами. Ако има измами, те трябва да бъдат преследвани на национално равнище. Държавите в ЕС имат правото да приемат и налагат съответното законодателство срещу измамите. Това трябва и да направят - те имат това право и носят тази отговорност. В някои държави от ЕС законодателството по този въпрос е прекалено "меко" и положително, а това примамва измамниците, посочи тя.

 

Рединг определи т. нар. социален дъмпинг като проблем и отново призова за приложение на законите срещу това явление.

 

Тези закони съществуват, но понякога остават само на хартия, посочи еврокомисарят, цитиран от БТА.

 

По думите ѝ законодателството трябва да бъде прилагано с контрол например на строителните обекти. Има работници, които се трудят в незаконни условия според националното законодателство. Това е отговорност на националните власти, които не е редно само да надават вой, а и да действат, заяви Рединг.

Споделяне

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?