Реформаторите обявиха 9.ІХ за мрачна дата, БСП - за своя гордост

Реформаторите обявиха 9.ІХ за мрачна дата, БСП - за своя гордост

"Девети септември е не просто една мрачна историческа дата, а кулминация на едно пълно столетие на политическо насилие в българската история, започнала с насилствената детронация на българския монарх през август 1886 г. и завършила с чудовищното престъпление на възродителния процес". Това се казва в позицията на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев по повод 71 години от Деветосептемврийския преврат, който води до установяването на тоталитарния режим в страната.

Очаквано политическата оценката на БСП бе на обратния полюс. "Девети септември сложи край на един мрачен период, в който българските власти бяха избрали за свой метод на управление диктатурата и за своя идеология - фашизма. Девети септември прекрати белия терор, почернил семействата на хиляди българи, които вярваха в лявата идея и искаха за себе си и за съгражданите си един по-достоен и по-справедлив живот. Това бе техният грях, заради който платиха с щастието и с живота си", се казва в позицията на лидера на БСП Михаил Миков, публикувана в фейсбук страницата на партията.

Десетки хиляди жертви

"Дни ще ни отнеме да изброяваме жертвите на репресиите непосредствено след 9 септември, огромна част от тях активни борци срещу включването на България на страната на Оста във Втората световна война, включително бележити български държавници, обявили война на нацистка Германия седмица преди да бъдат свалени насилствено от власт на 9 септември", каза от парламентарната трибуна Радан Кънев.

Той припомни, че днес българите трябва да сведат глави не само пред паметта на жертвите и пострадалите не просто от деветосептемврийския преврат в България и репресиите след него, отнели живота на хиляди български комунисти, анархисти, социалдемократи и други представители на лявото пространство в България.

"Не е нужно да изтъкваме единствено личността на Трайчо Костов сред многото жертви, негови съпартийци. Така че тук не става дума за партийно противопоставяне, става дума за противопоставяне на политическото насилие, на диктатурата и на техния символ и кулминация в лицето на деветосептемврийския преврат. След този преврат България смени лагера, прави сте, колеги от БСП. Смени лагера от лагера на единия съюзник по Пакта Рибентроп-Молотов, към лагера на другия съюзник по Пакта Рибентроп-Молотов", каза Кънев.

По думите му 9-ти септември е откъснал България от нормалните европейски демократични ценности. "Доведе до режим, който ще остане неизбежно записан с черни букви в страниците на историята на нашата страна, жертвите на който надхвърлят може би 300 000 души. Режим, който изгони стотици хиляди през телените мрежи извън границата на България, за в момента, в който телените мрежи паднаха, следващи стотици хиляди, може би над милион, да я напуснат при първа възможност", допълни лидерът на ДСБ.

Според него бежанците от Северна Африка и Арабския свят сега се опитват да избягат от същия режим, от който "2/3 от моите връстници избягаха между 1990-95г. в момента, в който телените мрежи на комунистическия режим паднаха".

9-ти септември отключи развитието в България

"Девети септември отключи възможностите за развитие на България", каза Михаил Миков.
По думите му днешният празник не е източник на комплекси, а на гордост за хората на лявата идея.

"Девети септември е прелом в историята на България през 20-и век, важна дата не само за българската левица, но и с национално значение. Крайно време е да дадем заслужени и обективни оценки на ключовите моменти от миналото на нашата страна, без да гледаме на тях през кривото огледало на политиката, без да пречупваме образа им през призмата на съвременната конюнктура", посоча Михаил Миков.

"Време е да започнем да уважаваме историческите си празници, без да се делим на пострадали и овъзмездени, спечелили или загубили, красиви и не толкова красиви", допълни той.

Той обясни как 9-и септември е наредил България сред победителите във Втората световна война и я спаси от нова национална катастрофа. "Отключи възможностите за развитие на следвоенна България - малко вероятно до онзи момент и невероятно от съвременна гледна точка, със скорост и мащаби, които за няколко десетилетия я превърнаха в средноевропейска държава по огромната част от статистическите показатели и индекси на човешко развитие - икономически и социални. Нека и тази равносметка най-накрая стане част от обективния ни прочит", призовава Миков.

Споделяне

Още от България