Реформаторите обявиха, че с "Южен поток" се готви кражба на 5 млрд. лв.

Реформаторите обявиха, че с "Южен поток" се готви кражба на 5 млрд. лв.

От една година насам се подготвя кражбата на около 5 млрд. лв. покрай строежа на газопровода "Южен поток". Това заяви Георги Ганев от Реформаторския блок на пресконференция в четвъртък.

"Ние разчопляме казуса от доста време насам. Ние нямаме проблем през България да минава тръба, но имаме проблем чрез тази тръба да се извърши огромна кражба от българските граждани... С толкова тази тръба е по-скъпа, отколкото подобни тръби струват другаде по света, включително в България", коментира Ганев.

По повод започналата от Европейската комисия наказателна процедура срещу България заради нарушаване на европейските правила за провеждане на обществени поръчки при избора на изпълнител на строежа на българското трасе на газопровода Димитър Бечев посочи, че в проекта са заложени са милиарди, а заобикалянето на обществените поръчки бърка в джоба на всеки един от нас.

"Прикрива се една кражба. ЕК е гарант за правата на гражданите и техните законни интереси и за нас е много важно, че тя подкрепи аргументи на Реформаторския блок. От месеци наред РБ привлича общественото внимание върху този пладнешки обир", допълни Бечев.

Макар управляващите да отричат да има връзка между упорството им да строят "Южен поток" и спирането на средства от еврофонодовете, Георги Ганев посочи, че "нарушаването на правилата за обществените поръчки е основание да бъдат спрени всички фондове за съответната държава, не само фондовете в конкретната област".

"Така че към тези 5 милиарда лева могат да се прибавят още много пари, може би към 10 милиарда лева, които биха отишли за развитието на страната. Това е голямата опасност, която ние, слава Богу успяваме да предотвратим", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?