САЩ "дълбоко загрижени" от избора на "Стройтрансгаз" за строител на "Южен поток"

Посланик Марси Рийс: Moгат да бъдат санкционирани и български фирми

Марси Рийс. Сн. БГНЕС

Българските фирми, които работят по проекта "Южен поток“, могат да попаднат под американските санкции срещу Русия. Това предупреди посланикът на САЩ Марси Рийс в изявление, публикувано във Фейсбук.

"Ние сме дълбоко загрижени от скорошното решение на България да предостави изграждането на газопровода "Южен поток" на "Стройтрансгаз", посочва посланик Рийс.

Близката до Кремъл "Стройтрансгаз" и пет български фирми, гравитиращи около властта, ще получат поръчката за 3.5 млрд. евро за изграждането на "Южен поток" у нас.

"В отговор на действията на Русия в Украйна Съединените щати включиха Стройтрансгаз и нейните клонове в Списъка на САЩ за налагане на санкции срещу определени лица, публикуван на 28 април т.г. Тези санкции забраняват всякакви бизнес отношения от страна на американски граждани със Стройтрансгаз и замразяват капиталите на тази компания в Съединените щати", припомня Рийс.

Мажоритарен собственик на "Стройтрансгаз" е Генадий Тимченко, приятел на руския президент Владимир Путин, който попадна в черния списък на САЩ със санкции спрямо близки до Кремъл лица, отговорни за ескалацията на кризата в Украйна.

Посланик Рийс посочва, че моментът не е подходящ да се работи с Русия по обичайния начин.

"Съветваме българските фирми да избягват да работят с фирми и лица, санкционирани от САЩ. Фирми или физически лица, които предоставят материална подкрепа на Стройстрансгаз, могат също да се окажат под ударите на санкции от страна на САЩ", посочва още Рийс.

Тя заявява още, че е важно Съединените щати и ЕС да продължат да работят заедно, за да покажат ясно на Русия, че нейните действия в Украйна ще продължават да имат последствия.

Споделяне

Още по темата

Още от България