Реформаторите засега не планират коалиции, ГЕРБ нямало да седне на масата с БСП и ДПС

"Единствената коалиция към този момент е тази на партиите в Реформаторския блок, след изборите ще видим", заяви лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева пред бТВ в неделя. Думите ѝ бяха в отговор на въпрос възможна ли е коалиция с ГЕРБ, провокиран от призива на лидера на БСП Сергей Станишев към реформаторите да кажат категорично дали биха управлявали коалиционно с партията на Бойко Борисов.

 

Станишев предположи, че такова сътрудничество не е изключено, което ще направи Реформаторския блок "патерица за връщането на ГЕРБ на власт".

 

Кунева не даде еднозначен отговор по въпроса на Станишев и го определи като "мързелив".

 

"Има много въпроси, на които той сам трябва да отговори по отношение на сегашното управление. За да не отговаря обаче, той се опитва да задава въпроси на другите. Затова казвам, че е мързелив призив", коментира тя.

 

"Истината е, че има елементи от поведението на ГЕРБ и исканията, които са в една посока с нашите – такова например е настояването за оставка на кабинета "Орешарски", но това не значи коалиция. Не сме съгласни с много от вижданията на ГЕРБ като мораториума за земята и отношението им към правосъдие и вътрешен ред – това са неща, които няма да пресечем", допълни Кунева.

 

"Аз не искам политически картели", каза още бившият еврокомисар.

 

От своя страна ГЕРБ заяви, че няма да седне на една маса с БСП и ДПС след поголовните уволнения на техни членове и симпатизанти, особено в районите със смесено население.

 

По думите на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов пред областен партиен форум във Велинград, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ, на репресии са подложени учители и директори на училища, които са симпатизанти на партията на Борисов. Въпреки това партията щяла дари на училището в село Дебрен компютри, е посочил Цветанов.

 

Според него за първи път през 24 - годишния преход има такава сложна политическа ситуация. "Тези, които на всяка цена се опитват да запазят властта си, са изсипали в София неимоверен брой полицаи от цялата страна. Само в центъра на столицата ежедневно присъстват около 1000 - 1200 полицаи, а регионите, от които са изтеглени тези служители на реда, са оголени, хората там нямат нужната защита", заявява Цветанов.

 

Според него на митинга на управляващите преди седмица ДПС и БСП са дали ясен сигнал и публично са оповестили своя политически съюз. "ГЕРБ ясно и категорично заявява, че на национално ниво няма да има взаимодействие с тези партии, които водят страната към национална катастрофа", обяснил Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България