Реформаторският блок с открит дебат за бюджета едновременно с гледането в парламента

Дясното обединение обявява състава на съвета си до края на седмицата

Радан Кънев и Борис Станимиров (вляво). Сн. БГНЕС

Реформаторският блок, включващ пет десни партии, организира в сряда открит дебат за актуализацията на бюджета едновременно с гледането ѝ на второ четене в парламента. Това обяви в понеделник лидерът на ДСБ Радан Кънев след заседание на ръководството на партията.

На дебата са поканени медиите и всеки, който е готов да защити бюджета срещу аргументите на Реформаторския блок.

Позицията на ДСБ по отношение на актуализацията не е променена, обяви още Кънев и посочи, че не е променено и искането към президента Росен Плевнелиев да наложи вето, когато промените в бюджета бъдат приети.

Радан Кънев коментира още, че при първото четене в пленарната зала не се е състоял дебат и нито един от сериозните аргументи на партията, че "този бюджет залага огромна кражба от джоба на българския данъкоплатец", не е бил обсъден.

"Парламентарната опозиция в лицето на ГЕРБ се плъзна по повърхността на дебата и не навлезе в неговите най-чувствителни точки. По тази причина с допълнителна уговорка, която направихме с партньорите ни от Реформаторския блок, ние в сряда в деня на второ четене ще организираме открит дебат на актуализацията на бюджета пред сградата на парламента, на който ще поканим всички медии и журналисти и ще поканим всеки, който е готов да защити бюджета срещу нашите аргументи, да излезе за 20 минути от пленарната зала и да се включи в дебата срещу нашите политици и експерти", каза Кънев.

Членът на Националното ръководство на ДСБ Борис Станимиров допълни по повод на форума на левицата на Бузлуджа, че там не е било казано нищо сериозно като управленска програма, не е имало никаква заявка за реформи.

"По същество това беше едно предизборно събрание. Едно изваждане на стари и мухлясали предизборни тези на социалистическата партия, което ни убеждава, че БСП също вече гледа на политическата ситуация като предизборна", каза Станимиров.

"Курсът очевидно е към нови избори. За нас след тезата за възстановяване на проекта "Белене”, следващият ход е оставка на правителството и насрочване на нови избори. Това е едно действие, което целеше нахъсване на червения електорат и нищо повече, безотговорно отношение към политическата ситуация в страната и ние ще го посрещнем по подобаващ начин", добави той.

Запитан какво става с Реформаторския блок, Радан Кънев обяви, че обединението на петте партии "преди началото на сезона на отпуските ще обяви състава на своя съвет, в който ще се включат освен представители на политическите партии и представители на гражданското общество, на протестиращите, на неправителствения сектор". Той уточни, че обявяването ще стане по-късно тази седмица.

Радан Кънев обяви още, че вероятно още днес ще има среща с новия лидер на СДС Божидар Лукарски, но добави, че за съдбата на бъдещите отношение на блока със СДС не може да се произнесе, защото не може да говори от името на пет партии.

Споделяне

Още по темата

Още от България