Регионален партиен лидер призова Фийон да се откаже от президентската кандидатура

Франсоа Фийон

Кандидатът за президент на Франция Франсоа Фийон е подложен на нарастващ натиск от собствения си консервативен лагер да се оттегли от надпреварата, предаде Ройтерс.

Влиятелен сенатор от партията "Републиканците" предупреди, че тя може да се разцепи, ако кандидатът откаже да се оттегли.

Сенатор Брюно Жил от департамент Буш-дю-Рон заяви в радиоинтервю, че симпатизантите на партията са "обърнали страницата" и масово искат смяна на кандидата.

62-годишният Фийон е в центъра на разрастващ се скандал, след като в. "Канар аншене" разкри, че е плащал на съпругата си хиляди евро обществени пари за фиктивна работа. В резултат някогашният фаворит вече е на трета позиция след крайнодесния лидер Марин льо Пен и независимия Еманюел Макрон според най-новите проучвания на намеренията на избирателите за първия тур на изборите на 23 април.

"Този скандал ни вреди все повече с всеки изминал ден. Залогът вече не са само президентските и парламентарните избори,а и нещо повече - оцеляването на политическата ни партия. Може да се стигне дори до разцепление на партията", каза сенаторът в интервю за Радио Бльо Прованс.

Според ново проучване на общественото мнение за в. "Журнал дю диманш" делът на французите, които вярват, че Фийон е честен, е спаднал до 23 процента от 50 процента през ноември.

Фийон обаче се закани да продължи борбата, пренебрегвайки призивите да се оттегли. Вчера неговата кампания разпространи 3 милиона листовки с призив "Стига толкова" и Спрете лова на вещици", които описват скандала като конспирация на левицата.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?