Регистрацията на ООД – срещу начален капитал от 2 лв.

Регистрацията на ООД – срещу начален капитал от 2 лв.

Първоначалният изискуем капитал за регистриране на дружество с ограничена отговорност (ООД) да се намали от сегашните 5000 лв. на 2 лв. Това предвиждат промени в Търговския закон, внесени от Министерския съвет. Отделно проект на депутатите от левицата Петър Димитров и Анна Янева предвижда същото. Трети проект за промени – на депутатите от Синята коалиция Мартин Димитров и Ваньо Шарков - предвижда капиталът за регистрация на ООД да е 100 лв.

Трите проекта бяха одобрени на първо четене от парламента в четвъртък.

Според мотивите на Министерския съвет "с прилагането на тази мярка нивото на предприемачество в България ще се повиши, което означава повече работни места, както и предлагането на нови услуги и стоки".

От левицата напомниха, че внесеното от новото правителство предложение е идентично на предложението, което правителството на тройната коалиция е направила още в предишното народно събрание. Това бе потвърдено и от съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров, който напомни, че този законопроект е бил внесен от Петър Димитров в миналия парламент, но не е получил подкрепа.

В проекта на сегашното правителство е записано още, че отпада изискването за вписване на дружеството в търговския регистър при ефективно внесен най-малко 35% от изискуемия минимален капитал.

Предложението за символичен начален капитал за регистриране на ООД бе обявено от правителството на ГЕРБ като една от антикризисните мерки за стимулиране на бизнеса. Като друга стъпка се предвижда ускоряване на връщането на ДДС до максимум 45 дни. От финансовото министерство съобщиха, че мярката за ускорено връщане на ДДС вече се прилага.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?