Регулаторът прогнозира с 3-4% по-евтин газ от октомври

Регулаторът прогнозира с 3-4% по-евтин газ от октомври

Крайната цена на природния газ от октомври ще е с 3-4 процента по-ниска, прогнозира председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти във вторник.

Миналия петък държавният доставчик "Булгаргаз" внесе в регулатора заявление за намаляване на неговата цена за вътрешния пазар със 7.29 на сто от 1 октомври 2017 г. и поиска да бъде одобрена стойност от 343.22 лв. за 1000 куб. м. В тази цена обаче не са включени цените за достъп и пренос на суровината през газовата мрежа, както и акциз и ДДС. Тарифите за достъп до мрежата и за пренос от 1 октомври 2017 г. ще се изчисляват по изцяло нов модел според точката на вход и изход от газовата мрежа и прогнозите на газовия оператор "Булгартрансгаз" са таксите са се увеличат от 0.37 до 2.4 на сто.

На база на тези изходни данни, сега регулаторът прави своята прогноза за 3-4 процента намаление на крайната цена на синьото горива през последното тримесечие на годината. При подобна промяна на тарифата няма да се налага и преизчисляване на цените на топлинната енергия и на тока, произвеждан от топлофикациите. Според правилата на КЕВР корекция на цената на природния газ с повече от 5 процента  се отразява и върху тарифите на топлофикациите.

Иванов коментира, че от промяната на тарифния модел и повишаването на таксата за пренос на природния газ най-засегнати ще са топлофикациите.

Причината за това е, че те имат неравномерно потребление на природен газ и по тази причина купуват капацитет не твърд годишен, а за определени периоди, тримесечни, месечни, които са с по-високи цени, обясни регулаторният шеф.

"Но дори и в този случай топлофикационните дружества като резултат ще бъдат с общо намаление на цената, която ще плащат на "Булгаргаз", допълни той.

Новите транзитни такси са силно оспорвани от големите индустриални енергийни потребители, според чиито изчисления така разходите им за доставка на суровината ще нараснат с 60 процента и ще ударът тяхната конкурентност. Бизнесът дори заплаши със стачки по подобие на организираните през лятото на 2015 г. срещу повишаването на цената на тока

От "Булгартрансгаз" и регулатора обаче не смятат да променят плановете си за въвеждане на оспорвания тарифен модел, който влиза в сила съгласно евродиректива и ако не стане факт от 1 октомври, страната ни е заплашена от наказателна процедура от страна на Брюксел.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?