Регулаторът склони водата в София да стане 1,25 лв. за кубик

Регулаторът склони водата в София да стане 1,25 лв. за кубик
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е приела изцяло предложението на “Софийска вода” за поскъпване на услугите ѝ, въпреки че в проекторешението на органа се отчитат завишените разходи на  концесионера за  амортизация, социални разходи, ремонт,  консултантски услуги и за охрана, като последните са скочили с над 250 процента.

В цената дружеството е включило дори разходите за Детски фестивал на водата и изготвянето на сателитна снимка на столицата за откриване на незаконни строежи, което от ДКЕВР отчитат като неоправдано,  но в крайна сметка засега приемат параметрите на поисканите четири модела на цените. Те обаче ще бъдат разгледани на открито и после на закрито заседание на регулатора, за да се реши окончателният размер на цените и датата за влизането им в сила.

От проекта за решение на комисията, публикуван на сайта ѝ в сряда, става ясно, че от “Софийска вода” са се отказали от намерението си цената за бита да бъде 90 ст. за кубик без ДДС, а след местните избори да стане 1,02 лв. без ДДС. Те са поискали цена от 1,046 лв. без ДДС за доставка, отвеждане и пречистване на водата, което прави 1,25 лв. за кубик. Това е тарифата за територията на столицата.

За промишлеността в София  цената е с три тарифи според степента на пречистване на отпадните води – 1,240 лв., 1,315 лв. и 1,375 лв. без ДДС.

Доставките за околните на София села, Боровец и Самоков се предвижда да струват 0,076 лв. без ДДС, а за Божурище – 0,249 лв. без ДДС.

За непитейната вода вероятното цена ще е 0,442 лв. за доставка на кубик без ДДС.

Споделяне

Още от Бизнес