Регулаторите в САЩ и ЕС дадоха зелена светлина за покупката на Motorola от Google

Антимонополните органи на САЩ и Европейския съюз дадоха съгласие корпорация "Гугъл" (Google) да закупи компанията "Моторола" (Motorola Mobility), специализирана в производството на мобилни телефони и аксесоари. Сделката на стойност 12.5 млрд. долара ще позволи на американския интернет-гигант да получи контрол над 25 хиляди патента и патентни заявки, които влизат в портфолиото на "Моторола".

Антимонополните органи обявиха, че ще следят изкъсо дали интернет гигантът ще гарантира, че патентите, ключови за телекомуникационната индустрия, ще се лицензират на справедливи цени.

Google е разработчик на операционната система Android, но антимонополните органи сметнаха, че компанията едва ли ще забрани ползването ѝ от конкурентите на Motorola, каквито са например Samsung и HTC. При това сливането на Google с Motorola ще позволи на американската компания да се бори по-успешно с конкурентите си в патентните войни.

Google разчита на 17-те хиляди телекомуникационни патенти на Motorola като на сериозно оръжие в битката с Apple, Microsoft и други конкуренти за повече контрол на пазара за смартфони, таблети и други мобилни устройства, посочва АП.

Получаването на одобрение от властите в Китай се счита за най-големия препъникамък за сделката. Причината са влошените отношения на Google с управляващата партия на Китай. Очаква се също така одобрение от Тайван и Израел, с което сделката да бъде окончателно финализирана. По-рано съгласието си дадоха антимонополните органи на Турция и Русия.

Сделката между двете компании бе договорена през август 2011 г. и е най-голямото придобиване в историята на Google. Сливането ще отбележи и най-значимото влизане на интернет гиганта в хардуерния бизнес, в който той няма голям опит.

Стъпката на Google за закупуване на Motorola дойде малко след като се провали в опита си да придобие патентите на фалиралата канадска компания Nortel. Те бяха спечелени от консорциум начело с Apple, който през юли се споразумя да плати 4.5 милиарда долара за 6 хиляди патента и патентни приложения.

Google, който е интернет търсачка №1в света, е под сериозно наблюдение от страна на регулаторните органи в САЩ и ЕС, които обстойно проучват компанията заради обвинения, че използва водещата си позиция на пазара на интернет -търсачките, за да смазва конкуренцията, като се премества в свързани бизнеси.

Google многократно са заявявали, с излизането си на пазара на мобилни устройства се противопоставят на различни компании, в частност Microsoft и Apple. Motorola, от своя страна, успешно се противопоставя в съда на компании като Apple

Споделяне

Още от Бизнес