Рейтингът на Мартин Шулц е спаднал до рекордно ниско ниво

Мартин Шулц

Няколко седмици преди парламентарните избори в Германия рейтингът на лидера на социалдемократите Мартин Шулц е достигнал до рекордно ниско равнище. Това сочат резултатите от изследване на социологическия институт "Форса", публикувани днес и цитирани от информационните агенции.

Според анкетата, поръчана от популярното списание "Щерн" и тв канала Ел Те Ел, ако изборите за федерален канцлер бяха преки, Шулц би получил 21 на сто от гласовете, а основният му конкурент - настоящият канцлер и лидер на консерваторите Ангела Меркел - би привлякла 52 процента от избирателите. В сравнение с проучване отпреди две седмици рейтингът на Шулц е спаднал с два пункта, а на Меркел не е претърпял промяна.

Анкетата на "Форса" установява, че коалицията на Християндемократически съюз и баварския Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) би взела на изборите 40 на сто, а Германската социалдемократическа партия - 22 на сто. Ако гласуването беше сега, либералната Свободна демократическа партия (традиционен съюзник на ХДС/ХСС), партиите "Левите" и "Зелените", както и антиимигратската "Алтернатива за Германия" щяха да получат по 8 на сто от гласовете.

Делът на хората, които не са решили за кого да гласуват и на нежелаещите да участват в изборите, възлиза на около 23 процента. Анкетата е обхванала 2500 граждани на Германия с право на глас.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?