Реколтата от жито ще надхвърли 4 млн. тона

Светлана Боянова

Очаква се тазгодишната реколта от пшеница да надхвърли 4 млн. тона, каза зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова, която в сряда откри официално жътвената кампания. Това стана в Ямболско.

 

"Благодарение на активните действия на земеделските производители бяха преодолени последиците от тежката зима и дъждовете през май, така че добивите ще са по-високи отколкото очаквахме“, посочи тя, цитирана от пресцентъра на агроведомството.

 

Преди месец прогнозите на земеделското министерство бяха за добив на 3.8-3.9 млн. тона пшеница, а на зърнопроизводителите – да е в рамките на 3-3.5 млн. тона, което би било 20-25 на сто по-малко то миналата година.

 

През 2011 г. беше отчетен добив от 4.25 млн. тона и по-качествена с 30 на сто пшеница спрямо предходната година.

 

По оперативни данни до момента са ожънати 10% от площите с пшеница и 66% от ечемика при среден добив от 407 кг/дка за житото и 360 кг/дка за ечемика, допълват от агроминистерството. Очаква се да бъдат прибрани и над 700 хил. тона ечемик. Тези количества зърно ще са напълно достатъчни за покриване на нуждите, както в страната, така и за износ.

 

"Въпреки, че реколтата тази година ще е по-малка в сравнение с миналата, имаме повече засети площи с качествено зърно“, обясни още зам.-министър Боянова.

Споделяне

Още от Бизнес