Рекорден брой излекувани от коронавирус е отчетен за денонощие

Рекорден брой излекувани от коронавирус е отчетен за денонощие

422 души са излекувани от коронавирус за последното денонощие, сочат данните в специализирани сайт coronavirus.bg. В сравнение с вчера има леко увеличение на новите случаи. За изтеклите 24 часа са регистрирани 176, с пет повече от предходното денонощие. Те са установени при направени 5877 PCR теста. Има намаление при смъртните случаи – 2 са регистрирани през последните 24 часа при 11 ден по-рано.

Остава висок броят на хоспотализирани – 824, макар че и по този показател има лек спад. 63 от тях с в интензивни отделения.

До момента у нас са установени общо 14 069 положителни проби за коронавирус. Активните случаи са 4684. Излекувани са 8901 пациенти. Починалите са общо 484.

Най-много нови случаи има l област Благоевград – 35. На второ място е София с 30 положителни проби, а на трето Пловдив с 24. По 10 нови случая има в Добрич и Шумен, а във Варна – 14.

В останалите области новорегистрираните случаи намаляват през изминалото деононощие – в Пазарджик са установени 8 положителни проби, в София-област и Стара Загора – по 5, в Бургас и Ловеч – по 4, в Силистра, Смолян и Ямбол – по 3, в Кърджали, Кюстендил и Търговище – по 2. По 1 нов случай има във Велико Търново, Враца, Перник, Разград и Русе. Няма нови положителни проби в пет области – Хасково, Сливен, Монтана, Габрово и Видин.

РЗИ докладваха на министъра за достатъчно предпазни средства и места в болниците 

Към днешна дата всички регионални здравни инспекции, както и центровете за спешна помощ и лечебните заведения в съответните области, разполагат с достатъчни количества и резерви от лични предпазни средства и дезинфектанти. Във всички административни области има достатъчно място в болниците за пациенти с Covid-19. Това са докладвали директорите на всички регионални здравни инспекции на здравния министър проф. Костадин Ангелов по време на видеоконферентна връзка в петък.

Тази практика ще бъде ежеседмична, като целта е Министерството на здравеопазването да бъде своевременно информирано за епидемичната картина на територията на всяка от административните области и за евентуални нововъзникнали проблеми, чието решаване изисква координация с МЗ.

В петък в рамките на двучасовата конферентна връзка всяка от регионалните здравни инспекции докладва актуалните данни за разпространението на Covid-19, в това число и за надзора по спазване на карантината; за осигуреността с лични предпазни средства и дезинфектанти в РЗИ, в центровете за спешна помощ и в лечебните заведения на територията на съответната област; за свободните легла за консервативно и интензивно лечение на пациенти с Covid-19.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?