Рекорден брой пациенти с Covid-19 се лекуват в интензивни отделения

Шестима заразени медици от Спешна помощ в Пазарджик

Рекорден брой пациенти с Covid-19 се лекуват в интензивни отделения

През последното денощие са регистрирани 210 нови случая на коронавирусна инфекция при направени 5388 теста, което потвърждава засега низходящата тенденция за разпространението на вируса в страната.

В същото време обезпокоителните данни са за пациентите, приети за лечение в интензивните отделения – 64. Това е рекорден брой от началото на пандемията.

Починали са 12 души за денонощие, а общият брой на смъртните случаи е 471.

Оздравелите във вторник са 174 души, с което общият им брой става 8154.

В момента в болници се лекуват 861 пациенти с Covid-19, а активните случаи са 5087. Под карантина остават 7617 души.

Най-много са новорегистрираните носители на вируса в София-град – 59, Пловдивска област – 31 и Благоевградска област - 24. В Добрич има нови 17 случая.

Статистиката за останалите области: Бургас - 5, Варна - 14, Велико Търново - 4, Габрово - 1, Кюстендил - 3, Ловеч - 2, Пазарджик - 9, Перник - 4, Плевен - 5, Разград - 1, Силистра - 3, Сливен - 2, Смолян - 1, София област - 2, Стара Загора - 11, Търговище - 2, Хасково - 2, Шумен - 4, Ямбол - 4. В общи пет области не са регистрирани нови случаи: Видин, Враца, Кърджали, Монтана, Русе.

Заразените от началото на епидемията са 13 722, като 763 от тях са медици. Заразените за последното денонощие медици са 8 - 4 са при медицински сестри и 4 – при друг медицински персонал. 

Шестима заразени медици от Спешна помощ в Пазарджик

По-късно през деня в сряда стана известно за 6 новозаразените медици в Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в Пазарджик. Заразени са лекар, двама специалисти по здравни грижи, санитар и двама шофьори на линейки. Те са на възраст от 27 до 60 години. Всички са поставени в домашна изолация.

Изследва се целият медицински персонал, като вчера са взети 30 проби, днес се взимат още 21 и се очакват резултати. Извършва се и засилена дезинфекция на помещенията.

Директорът на ЦСМП трябва да представи план за действие и осигуряване на непрекъснат работен процес при отсъствие на голям брой персонал. Освен това е задължен да провежда всекидневен мониторинг върху използването на лични предпазни средства от служителите, съобщиха от РЗИ-Пазарджик. На място да се запозне със ситуацията ще отиде здравният министър Костадин Ангелов.

110 000 души са се срещали с вируса досега

Епидемията много бавно се свива. Броят на хората в България, които са се срещнали с коранавируса, расте бавно и в момента е около 110 000, каза в сряда пред БНТ математикът на щаба срещу коронавируса проф. Николай Витанов. Той обясни, че броят на официално регистрираните случаи, които са 13 722, се умножава по 8 и така се получава предполагаемият брой на общо срещалите се с вируса.

Достигнахме плато през август, но идва септември и тогава отново ще се възможни няколко сценария, заяви той.

Изчисленията, които той прави за между 20 000 и 25 000 заразени в край на септември се базират на допускането, че около 1.2-1.5 млн. българи не спазват противоепидемичните мерки. Но ако повече хора не ги спазват, тогава и заразените ще са повече.

500 нови случая дневно, но не за дълго, са пределът на възможностите

По думите му здравната система може да издържи по 500 случая на коронавирус на ден, но не за дълго време. Основният проблем са не леглата, а кадрите, уточни той. Ако броят на хората в интензивни отделения достигне 150 – 200, а в болниците има настанени 2500 души, то тогава ще възникнат проблеми и затова здравната система се готви.

Той посочи, че ако един клъстер бъде хванат навреме, броят на заразените се ограничава, в противен случай епидемията се разраства.

Не се прецаквайте, да прецакаме вируса

Колкото повече контакти има между хората, толкова повече може да се разпространи вирусът.

"Събирането на много хора в затворено помещение също увеличава риска от заразяване и затова гражданите трябва да взимат елементарни предпазни мерки – да спазват лична хигиена, да носят маски на обществени места, с една дума да да не се прецакват", коментирай той.

"Уважаеми зрители, не се прецаквайте, да прецакаме вируса", призова проф. Витанов. 

Споделяне

Още по темата

Още от България