Рекорден брой са оздравелите за денонощие - 2518, новите случаи са 3712 (обновена)

Здравният министър: Проблемът е в недостига на медици, а не на легла и организация

Рекорден брой са оздравелите за денонощие - 2518, новите случаи са 3712 (обновена)

Рекорден е броят на излекуваните от коронавирус през изминалото денонощие – 2518 болни.

Висок остава обаче и броят на заболелите - 3712 нови случая от направени 8820 PCR теста. Това означава, че над 42на сто от направените проби са положителни, показват данните от Единния информационен портал.

През последните 24 часа битката с вируса са загубили 141 души.

В болница остават 6548 пациенти, като 410 от тях са в интензивни отделения.

Най много нови случаи са регистрирани отново в София 929. Следват областите Пловдив с 408 случая и Варна - с 301. В Бургас има положителните пробиса 221, в Стара Загора - 185, Русе - 158, Благоевград - 155.

По над 100 случая с коронавирус има и в областите Кюстендил, Плевен и Хасково.

Няма област без нови заразени, като най-малко - 7 са регистрирани в Смолян. 

В сряда здравните власти заявиха, че с налагането на новите по-строги ограничителни мерки, които влизат в сила от петък малко преди полунощ, се надяват между втората и третата седмица заразените и жертвите да намалеят.

Целта е починалите и натискът върху здравната система да намалеят преди Коледа. Ако това се случи мерките може да бъдат разхлабени. Заповедта на здравния министър ще действа до 21 декември.

Управляващите бяха категорични, че няма отново да има КПП-та, вечерен час, както е в други държави.

Недостиг на кадри

Междувременно министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов коментира пред бТВ  здравната криза и новите мерки, които влизат в сила от 23:30 часа в петък.

Основният проблем е недостигът на медици, а не липсата на болнични легла и организация, каза проф. Ангелов. Според него големият ръст на новите случаи с коронавирус се дължи на неспазването на мерките, подценяването на вируса и горенето на маски пред Министерския съвет.

"Голямото недоверие към системата, трупано през годините, доведе до този резултат", каза проф. Ангелов.

Той посочи, че само вчера са излекувани 2518 души, като историята на всеки един от тях е успех за българската здравна система. Здравният министър изказа съболезнования на близките на починалите и заяви, че случващото е недопустимо и не е нормално да се случвапо повод смъртта на хора разкарвани с часове с линейки, отказан достъп до настаняване в болници или оставени пред стълбите на лечебни заведения да чакат с часове.

"Това е проблем на организацията в самото лечебно заведение. Разбрахме кои са виновните и те са наказани", каза Ангелов.

Той отново заяви, че здравната ни система има нужда от сериозна реформа, но няма обществен и политически консенсус за това.

На въпрос проспали ли сме лятото, както мнозина твърдят,  здравният министър отговори, че нито един ден от летните месеци не е проспан.

"Два дни, след като дойдох като министър, пуснах заповед за следващите мерки. Срещах се с щабовете, организацията бе направена така, както имаше възможност в съответната област", заяви проф. Ангелов.

"Много трудно можем да намерим лекари и сестри. Не е проблемът в липсата на сгради и легла или липса на организация. Да сте чули че няма техника, че няма апарати за дишане? Пациенти от болниците не се връщат. В момента нямаме недостиг на легла", каза Костадин Ангелов.

Новите мерки

По отношение на по-строгите мерки здравният министър обясни, че нито една не е смекчена. Не е имало "стъпка назад" по отношение на спортните събития, зелените коридори и събиранията до 15 души, заяви проф. Ангелов.

"Основната идея е да спрем масовото разпространение на заразата. Не можем да я спрем, а можем да контролираме темпа на разпространение. Не можем да спрем хората да живеят или да ги направим заложници на системата вкъщи. Все още не сме стигнали такива числа, че да налагаме вечерен час или излизане с SMS, както е в други държави", обясни Костадин Ангелов.

По отношение на зелените коридори за възрастни хора той обясни, че не е постигнато обществено доверие по тази мярка, а когато няма такова, тя не се спазва. По тази причина зеленият коридор за хората над 65 години ще е вече само сутрин - от 8:30 до 10:30 часа.

PCR тестовете

Относно високата цена на PCR тестовете у нас здравният министър посочи, че "пазарът определя цените".

"Държавата няма никакво законово право да регулира пазара или да определя цени. НЗОК е определила, че цената на теста, който ще заплаща е 60 лв. Всяка една лаборатория, освен консумативите, има цени на труд, амортизация, ток, вода и т.н. – допълнителни косвени разходи. Като бивш директор на болница знам колко струва един такъв PCR тест", коментира здравният министър.

Ваксините

България има един от най-добрите ваксинационни календари в света и организацията за ваксините е направена, заяви Костадин Ангелов.

"Ваксинационният план на България се работи в момента. Той има две посоки. Едната е кои ще бъдат групите, които ще бъдат ваксинирани първи. Тук споделяме мнението на европейските ни колеги, че ще се започне с хората, които са уязвими на първа линия. Минаваме през възрастните хора и след това всички останали", поясни здравният министър. Той уточни, че подробности около приложението им ще станат ясни когато има официално одобрени ваксини на пазара и са ясни техните кратки характеристики.

Споделяне

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?