Рекордни шест милиарда долара са похарчени в предизборната кампания в САЩ

Рекордната сума от шест милиарда долара е похарчена в САЩ в кампанията за изборите за президент и Конгрес, която приключи вчера.

Центърът за отговорна политика изчислява, че двамата кандидати за президент - демократът Барак Обама и републиканецът Мит Ромни са похарчили общо 2.6 милиарда долара. Тези пари са отишли за предизборна реклама и пътувания.

Обама е събрал 645 милиона долара от индивидуални дарения, а републиканският му съперник - 413 милиона. Ромни за сметка на това е получил повече финансиране от големи компании.

През 2008 г. разходите в президентската предизборна кампания бяха малко по-големи - 2.8 милиарда долара, сочат изчисленията на Центъра за отговорна политика.

Ако към парите, похарчени от двамата кандидати за президент, се прибавят разходите на кандидатите за Камарата на представителите и Сената, сумата достига небивалите 6 милиарда долара. Това стана възможно след решението от 2010 г. На Върховния съд, който премахна лимитите за финансиране на предизборни кампании от фирми, напомня АФП.

Споделяне

Още от Свят