Рекордни шест милиарда долара са похарчени в предизборната кампания в САЩ

Рекордната сума от шест милиарда долара е похарчена в САЩ в кампанията за изборите за президент и Конгрес, която приключи вчера.

Центърът за отговорна политика изчислява, че двамата кандидати за президент - демократът Барак Обама и републиканецът Мит Ромни са похарчили общо 2.6 милиарда долара. Тези пари са отишли за предизборна реклама и пътувания.

Обама е събрал 645 милиона долара от индивидуални дарения, а републиканският му съперник - 413 милиона. Ромни за сметка на това е получил повече финансиране от големи компании.

През 2008 г. разходите в президентската предизборна кампания бяха малко по-големи - 2.8 милиарда долара, сочат изчисленията на Центъра за отговорна политика.

Ако към парите, похарчени от двамата кандидати за президент, се прибавят разходите на кандидатите за Камарата на представителите и Сената, сумата достига небивалите 6 милиарда долара. Това стана възможно след решението от 2010 г. На Върховния съд, който премахна лимитите за финансиране на предизборни кампании от фирми, напомня АФП.

Споделяне
Още от Свят

Успешна ли е стратегията на правителството за борба с коронавируса?