Рекордният студ вдигна с 1/5 потреблението на ток в Североизточна България

Голямо увеличение на потреблението на електроенергия в Североизточна България в петък и уикенда, когато рязко се понижиха температурите, отчетоха от доставчика на ток в региона "Енерго-про" във вторник.

За периода 4-6 октомври 2013 г. консумацията на ток в региона е нараснало с около 21 % в сравнение със същия период на миналата година. През тези три дни максималното натоварване по електроразпределителната мрежа е достигнало над 950 мегавата, което е товар, характерен за зимните месеци.

През трите дни на тази година в региона са отчетени с 15.5 градуса по-ниски среднодневни температури спрямо същите дни на миналата година. Освен това сега коментираният период обхваща два почивни дни, когато потреблението при домакинствата се покачва. Година по-рано от тезитри дни само един е бил почивен.

В случай че тенденцията за понижение на температурите се запази до края на месец октомври спрямо същия период през миналата година, това ще доведе до по-високо потребление и съответно – до по-високи сметки най-вече при битовите клиенти, чието потребление най-силно се влияе от външните температури, предупредиха от "Енерго-Про".

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?