Ректорът на СУ пита вътрешния министър за присъствието на полицаи в университета

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев изпрати писмо до министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев в което пита отговаря ли на истината информацията за полицейско присъствие в двора и около сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация, както и твърденията на студенти, че от тях са изисквани студентски книжки или други лични документи при влизането им на територията на Факултета.

Това не са само твърдения на студенти, но и има снимки във Фейсбук, на които се виждат униформени пред и вътре в сградата.

В писмото ректорът на Софийския университет напомня, че съгласно чл. 22, т. 2 от Закона за висшето образование автономията на висшето училище не може да се нарушава чрез: "влизане или оставане на органите на сигурността и обществения ред без съгласието на академичните власти, освен за предотвратяване на непосредствено предстоящо или започнало престъпление, за залавяне на извършителя му, както и в случаите на природни бедствия и аварии”.

Полицията на наруши автономията и на друго висше учебно заведение - Националната художествена академия, като нейни служители влязоха в двора на академията и останаха дълго време въпреки настойчивите подкани на ректора и преподаватели да напуснат.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?